Iată ce trebuie să știi despre carbohidrați:
Zahărul
Carbohidrații pot fi simpli sau complecși. În chimie, carbohidrații simpli reprezintă una sau două unități de carbon, hidragen și oxigen, și pentru că au numai câteva molecule, sunt ușor de asimilat de organism și folosiți ca sursă de sățietate. Carbohidrații simpli sunt cunoscuți sub numele de zahăr. Ei pot fi găsiți natural în fructe, legume și lapte sau adăugați în anumite produse alimentare. Zahărul adăugat include fructoză, glucoză, sirop de porumb și maltoză. Deoarece carbohidrații simpli conțin foarte puține substanțe nutritive decât cei complecși, specialiștii recomandă să evităm produsele care îi conțin.
Amidon
Amidonul și fibrele sunt carbohidrați complecși, care au mai mult de trei molecule de hidrogen, carbon și oxigen. Amidonul – care trebuie digerat- este transformat în energie și este prezent în legume și produse de panificație. cartofii, fasolea uscată, porumbul, pâinea, cerealele, toate conțin amidon. Este posibil să exsite amidon și fibre în mai multe produse alimentare. De exemplu, pâinea din cereale integrale conține și fibre și amidon.
Citeşte şi Şase alimente bogate în fibre pe care să le adaugi în dieta
Fibre
Fibrele sunt un fel de carbohidrați, dar diferite de carbohidrații simpli și complecși. Ele sunt transformate în organism energie, deoarece nu pot fi digerate. O dietă bogată în fibre previne constipația. Necesarul zilnic de fibre este de 14 garme pentru fiecare 1000 de calorii consumate zilnic. Surse de fibre sunt fulgii de ovăz, nucile, fructele, semințele, pâinea din cereale integrale etc.
Substituenți delicioși ai carbohidraților