„Excavaţiile realizate într-un sit de 200 de metri pătraţi au condus la scoaterea la suprafaţă a unui total de 110 personaje din teracotă”, a declarat Shen Maosheng, director-adjunct al departamentului de arheologie din cadrul muzeului amenajat la faţa locului, în apropiere de oraşul Xian.
„Ceea ce este cel mai important de această dată este faptul că aceste vestigii au fost descoperite bine conservate, cu desene colorate”, a adăugat el. În urma săpăturilor au mai fost descoperite arme şi bucăţi din care de luptă.
Alţi 11 soldaţi din teracotă, de o mărime apropiată de cea a unui bărbat adult, urmează să fie dezgropaţi în viitorul apropiat, a precizat cercetătorul chinez.
Celebra armată îngropată, alcătuită din câteva mii de soldaţi din teracotă îngropaţi cu caii lor, a fost descoperită în 1974, de câţiva ţărani chinezi, care săpau un puţ în apropiere de necropola lui Qin Shihuang, primul împărat al Chinei.
Armata de teracotă, supranumită uneori şi „armata de argilă”, reprezintă una dintre descoperirile arheologice cele mai importante din secolul al XX-lea. Locul în care a fost descoperită a devenit unul dintre cele mai frecventate situri turistice din China.
Qin Shihuang a rămas în istorie drept unificatorul imperiului chinez şi fondator al dinastiei Qin (221 – 206 î.e.n.).