Astrofizicianul în vârstă de 71 de ani, care este ţintuit într-un scaun cu rotile încă de la vârsta de 21 de ani, când a fost diagnosticat cu o maladie incurabilă care i-a afectat sistemul nervos, este celebru pentru studiile sale de fizică teoretică asupra originilor Universului şi ale găurilor negre, dar şi pentru cartea A Brief History of Time, scrie Agerpres.
Într-un mesaj transmis cu ocazia lansării unui documentar despre viaţa sa, lansare ce va avea loc în cursul acestei săptămâni, Hawking a precizat că susţine dreptul fiecărui om bolnav incurabil să moară, doar dacă el alege această soluţie pentru a scăpa de chinuri.
El a reamintit că la un moment dat a fost grav bolnav de pneumonie şi era menţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor, iar soţiei sale i s-a oferit posibilitatea de a-l deconecta de la aparate, o soluţie cu care însă el nu ar fi fost de acord.
„Cred că acei oameni bolnavi incurabil în stadii terminale, care trec prin dureri îngrozitoare, ar trebui să aibă dreptul de a-şi pune capăt zilelor, iar cei care îi ajută să facă acest lucru nu trebuie să fie puşi sub acuzare”, a declarat cercetătorul.
„Desigur însă că trebuie să existe nişte mijloace prin care să poată exista certitudinea că respectiva persoană chiar doreşte să moară şi nu este presată de altcineva să facă acest lucru. De asemenea o astfel de decizie nu trebuie să poată fi luată fără a fi adusă la cunoştinţă şi fără a se obţine consimţământul respectivei persoane, aşa cum era să se întâmple în cazul meu”, a mai adăugat el.
Sinuciderea asistată este ilegală în Marea Birtanie, iar disputa privind oportunitatea legalizării ei pentru oamenii bolnavi ale căror vieţi au devenit insuportabile din cauza durerii este din ce în ce mai aprinsă în mai multe ţări.
Pe de-o parte susţinătorii sinuciderii asistate invocă argumentul că orice fiinţă umană trebuie să aibă dreptul de a muri cu demnitate şi fără suferinţă, iar opozanţii ideii susţin că o astfel de decizie ar deschide o cutie a Pandorei pentru persoanele vulnerabile psihic care doresc să-şi ia zilele.
Elveţia şi câteva state americane au permis executarea anumitor forme de eutanasiere sau de sinucidere asistată, în anumite circumstanţe.
Între timp, Stephen Hawking, care comunică cu ajutorul unui muşchi al obrazului ce este conectat la un senzor şi la un sistem de redare computerizată a vocii, îi sfătuieşte pe toţi oamenii cu dizabilităţi să se concentreze pe ceea ce pot să facă şi nu pe ceea ce nu mai pot face.
‘Fizica teoretică este unul dintre domeniile în care dizabilitatea fizică nu reprezintă un handicap. Totul se află în minte’, a declarat celebrul om de ştiinţă de la Universitatea Cambridge.
Documentarul Hawking realizat de Vertigo Films, va fi lansat în Marea Britanie la 20 septembrie.