Decisă în urmă cu câteva zile din motive bugetare, concedierea a 10 % din personalul polițienesc al Ministerului de Interne, care devine efectivă din luna noiembrie, ar urma să afecteze în primul rând paznicii repartizați muzeelor rusești, între care și Ermitajul.
Directorul muzeului, Mihail Pokrovski, a lansat un semnal de alarmă printr-o scrisoare adresată Ministerului rus al Culturii, estimând că reducerea numărului de paznici crește riscurile furturilor din colecția muzeului, cea mai importantă din Rusia și una dintre cele mai bogate din lume.
Operele de artă riscă, de asemenea, să fie avariate: la jumătatea lunii august, militanți ortodocși au distrus lucrări pe care le considerau ‘blasfematorii’ ale unui sculptor sovietic avangardist, prezentate într-o sală de expoziție din centrul Moscovei, a amintit el.
Ermitajul, fondat în 1764 de împărăteasa Ecaterina a II-a, este cel mai mare muzeu din lume ca număr de obiecte expuse: peste 60.000 de piese sunt prezentate în cele aproape 1.000 de săli, în timp ce aproape trei milioane de obiecte sunt păstrate în rezervele muzeului.
Citeşte şi Spectacol de lumini impresionant la aniversarea a 250 de ani a Ermitajului VIDEO
Peste trei milioane de vizitatori trec anual pragul acestui muzeu care adăpostește o vastă colecție de capodopere datând din Antichitate până la opere ale unor mari maeștri europeni.
În 2007, o anchetă preliminară stabilise că numeroase piese lipseau din depozitele Ermitajului, între care circa 200 de bijuterii furate de angajații săi.
În total, aproape 250.000 de obiecte au fost furate sau pierdute din muzeele din Rusia, a relevat în 2010 Ministerul rus al Culturii, potrivit rezultatelor unui audit efectuat trei ani.
Decizia Ministerului de Interne de a reduce efectivele paznicilor afectați muzeelor le-ar putea forța pe acestea să angajeze societăți de securitate private, cu fiabilitate incertă, și-a exprimat regretul Uniunea Muzeelor din Rusia într-un comunicat publicat pe site-ul propriu.