Serhiy Leshchenko, un parlamentar ucrainean şi jurnalist de investigaţie, a prezentat vineri detalii proaspete referitoare la presupusele plăţi secrete către SUA făcute de fostul partid de guvernământ al Ucrainei cu scopul de a influenţa opinia publică din Statele Unite şi pentru a devia criticile referitoare la comportamentul tot mai autoritar al preşedintelui Viktor Ianukovici, relatează cotidianul The Guardian, preluat de Mediafax.
Conform unor surse judiciare ucrainene citate de cotidianul The New York Times, Paul Manafort, şeful echipei de campanie a lui Donald Trump, a oferit în trecut consultanţă politică Partidului Regiunilor, formaţiunea fostului preşedinte prorus al Ucrainei Viktor Ianukovici. Anchetatorii ucraineni încearcă să găsească documente secrete ale companiilor cu care a colaborat Partidul Regiunilor. Note scrise arată că Paul Manafort ar fi primit 12,7 milioane de dolari, în mod secret, în perioada 2007-2012, dezvăluie Direcţia naţională anticorupţie din Ucraina. Vikor Ianukovici a fost înlăturat de la putere la începutul anului 2014 şi se află în Rusia.
Leshchenko a declarat că o serie de documente indică plata sumei de 225.000 de dolari către Larry King în schimbul unui interviu cu Azarov, care a fost difuzat în Ucraina de postul naţional de televiziune pro-guvernamental.
Larry King a călătorit la Kiev, în luna noiembrie 2011 pentru a realiza un interviu cu Mykola Azarov, pe atunci premierul Ucrainei şi un aliat important al preşedintelui Viktor Ianukovici. După interviu, Larry King l-a descris în termeni măgulitori pe Azarov, afirmând că este „persoană simplă şi sinceră cu o cunoaştere profundă a afacerilor externe.”
„După interviu, i-am spus soţiei mele că [Azarov] ar fi fost un politician american de succes. Cât despre cine mi-a amintit, seamană un pic cu Jimmy Carter. Arată bine, şi este plăcut să discuţi cu el”, a mai spus Larry King.
Cu doar câteva săptămâni înainte de interviul realizat de King a avut loc procesul Iuliei Timoşenko, principalul oponent politic al lui Ianukovici, care a fost închisă, fiind condamnată pentru abuz de putere. Însă, în timpul interviului, Larry King a menţionat-o pe Timoşenko o singură dată, atunci când l-a întrebat pe Azarov dacă manifestă simpatie pentru cazul acesteia, la care premierul ucrainian a răspuns succint: „Desigur”.
Surse apropiate de Manafort au declarat că acesta nu a fost implicat în punerea la cale a interviului realizat de Larry King, ci mai degrabă ar fi fost echipa de presă a lui Azarov care a venit cu această „idee stupidă” şi a aranjat călătoria jurnalistului american.
Leshchenko, un membru al facţiunii parlamentare a preşedintelui Petro Porosenko, a declarat că interogarea lui Manafort ar putea oferi noi detalii privind presupusele plăţi secrete.
Paul Manafort a respins acuzaţiile. „Încă o dată, cotidianul The New York Times a optat să ignore faptele şi jurnalismul profesionist pentru a-şi respecta agenda politică, alegând să îmi atace personalitatea şi reputaţia în loc de a prezenta o relatare corectă. Sugestia că aş fi acceptat plăţi ilegale este nefondată, naivă şi lipsită de sens”, declara Paul Manafort pentru NBC News şi Politico.com.