Reprezentanții instituțiilor din Celula de criză interinstituțională care funcționează la MAE în cazul românului răpit în Burkina Faso au analizat, în cursul reuniunilor avute marți, „diverse scenarii de evoluție a cazului și au examinat acțiunile posibile pentru soluționarea situației cetățeanului român luat ostatic”, informează un comunicat MAE
De asemenea, sursa citată anunță că „cele mai recente evoluții înregistrate în acest caz, precum și concluziile de etapă ale reuniunilor de astăzi ale Celulei de criză interinstituțională au fost transmise spre informarea operativă a Președintelui României și Prim-ministrului României”.
Potrivit MAE, Celula de criză a avut în cursul zilei de marți „o serie de reuniuni”, iar ministrul Bogdan Aurescu a participat imediat după revenirea în țară la activitatea acestei structuri.
„Celula de criză interinstituțională continuă demersurile de verificare a veridicității informațiilor și a materialului audio apărute în presă în cursul zilei de astăzi. În acest scop, a fost solicitat și sprijinul partenerilor internaționali ai României. Celula de criză interinstituțională reiterează faptul că, având în vedere specificul acestei operații, procedurile de verificare pot să dureze, nefiind așteptat un rezultat imediat”, anunță diplomația română.
Totodată, în comunicat se precizează că celula de criză își va continua activitatea în același regim și va colabora, în continuare, cu partenerii internaționali ai României.
De asemenea, această structură „este în legătură permanentă cu familia cetățeanului răpit”.
„În cazul care se va confirma autenticitatea mesajului, Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se încadrează în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen.
Având în vedere specificitatea unor astfel de cazuri, este recomandabil ca tratarea acestora în spaţiul public să se facă cu toată precauţia”, a precizat MAE într-un comunicat de presă.
Citeşte şi: Teroriştii cer răscumpărare pentru Iulian Gherguţ, românul răpit în Burkina Faso
Conform comunicatului, împreună cu MAE, care acționează pe toate canalele diplomatice disponibile și gestionează activitatea de comunicare, autoritățile române competente în domeniul securității naționale (SIE, SRI, MApN) care sunt reprezentate în Celula de criză convocată de MAE depun toate eforturile pentru eliberarea cetățeanului român.
„Fiecare instituție acționează cu instrumentele și metodele specifice de acțiune, conform competențelor stabilite prin metodologia aprobată de CSAT. De asemenea, Celula de criză interinstituțională continuă să colaboreze strâns cu partenerii internaționali ai României”, a punctat Ministerul român de Externe.
În prezent, din Celula de criză fac parte reprezentanţi ai MAE, SIE, SRI, MApN şi ai Administraţiei Prezidenţiale.
Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a fost constituită la 4 aprilie 2015, atunci când situaţia cetăţeanului român a fost cunoscută autorităţilor române.
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, aflat la Bruxelles, va reveni, marţi, urgent în ţară, în urma informaţiilor noi apărute în presă privind românul răpit în Burkina Faso în luna aprilie, potrivit surselor diplomatice.
Grupul jihadist Al-Mourabitoune a anunțat că îl deține pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie, într-un mesaj audio semnat de cel care se prezintă drept noul lider, rival al algerianului Mokhtar Belmokhtar, și care a fost difuzat luni seară de agenția mauritană Al-Akhbar, relatează AFP.
Afirmând că vorbește în numele lui „Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune”, autorul acestei înregistrări în limba arabă „face apel la Guvernul român să acorde o atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deținut de grup”.
„Guvernul român va purta întreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului dacă întârzie să profite de ocazia care îi este oferită de a-și elibera cetățeanul”, se mai menționează în înregistrare, într-o aparentă referire la lipsa negocierilor cu Bucureștiul, notează AFP.
Citeşte şi: Detalii de ULTIMĂ ORĂ în cazul românului RĂPIT în Burkina Faso
Românul, agent de securitate într-o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkinei Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali, a fost răpit la 4 aprilie de oameni înarmați care purtau turbane, dar până în prezent nu a fost avansată nicio revendicare considerată credibilă.