„Aveţi un simţ al direcţiei îngrozitor de prost? Iată motivul: un nou tip de celule neuronale (celule-grilă) se fac vinovate de faptul că nu recunoaşteţi stânga de dreapta„, afirmă autorii articolului publicat pe site-ul tabloidului britanic Daily Mail, citat de Mediafax.
Descoperite recent în creierul uman, aceste celule îi ajută pe oameni să se deplaseze în medii cu care nu sunt familiarizaţi.
Diferenţele în felul în care operează aceste celule ar putea explica motivul pentru care unii oameni au un mai bun simţ al orientării în spaţiu decât alţii.
Şoarecii, liliecii şi maimuţele au propriile versiuni de celule-grilă în creierele lor.
Cercetătorii americani au descoperit aceste celule cu ajutorul unui studiu în cadrul căruia i-au invitat pe voluntarii care jucau un joc video – ce implica navigarea între mai multe puncte – să găsească anumite obiecte şi apoi să îşi amintească traseul pe care trebuiau să îl urmeze pentru a ajunge din nou în acele puncte unde au găsit obiectele respective.
Voluntarii sufereau de epilepsie, iar electrozii introduşi în creierele lor, ca parte a tratamentului, i-au ajutat pe cercetători să monitorizeze felul în care celulele neuronale reacţionau în timpul jocului video.
Studiul a evidenţiat prezenţa acestor celule-grilă care i-au ajutat pe voluntari să îşi amintească locurile prin care au trecut, chiar în absenţa unor repere.
Cercetătorul Joshua Jacobs de la Universitatea Pennsylvania, coordonatorul studiului, consideră că celulele-grilă joacă un rol fundamental în procesul de orientare.
„Fără celulele-grilă, probabil că oamenii s-ar rătăci frecvent sau ar putea să se deplaseze doar cu ajutorul unor repere„, spune el.
Studiul, publicat în revista Nature Neuroscience, ar putea contribui totodată la cercetările ştiinţifice în domeniul demenţei şi al altor boli neurodegenerative.
Pacienţii diagnosticaţi cu maladia Alzheimer devin adeseori dezorientaţi, iar una din regiunile cerebrale bogate în celule-grilă este printre primele care sunt afectate de această boală.