Aproape 8.000 de familii din România luptă pentru ca micuţii lor cu autism să iasă din izolarea profundă în care îi ţine boala. O boală pentru care nu există tratament, însă, pentru care acum există o speranţă: transplantul cu celulele stem, recoltate la naştere din cordonul ombilical, potrivit România TV.
„Am de ales între două lucruri: între boala care este foarte gravă şi care are şanse foarte mici de vindecare şi efectele secundare. Efectele secundare eu le-am şi discutat, nu cred că sunt. Pentru că este vorba despre celula din cordonul ombilical al copilului. Deci, practic, este vorba de autotransfuzie. El îşi dă lui„, a explicat prof. dr. Iuliana Dobrescu.
Studiul este demarat de Cord Blood Center. „În ultimii ani au apărut diagnostice care ar putea fi tratate cu celule stem din sângele ombilical„, a declarat medicul Zohdy Hamid, CEO Cord Blood Center.
Acest studiu vine după ce medicii au folosit aceste celulele stem în cazul mai multor copii cu paralizie cerebrală. „Există deja părinţi veseli care vin la noi să ne spună că aceşti copii au o comunicare mai bună. Au o atenţie mai bună, sunt mai veseli. Deci pe cale cognitivă există clare progrese, mici progrese motorii„, a spus prof. dr. Dana Craiu.
„Nu am constatat niciun fel de reacţii adverse. Toţi pacienţii au putut părăsi spitalul în aceeaşi zi„, a spus prof. dr. Anca Coliţă.
50 de copii cu autism, cu vârste între 2 ani şi 6 ani, vor participa la studiul ce va fi demarat în luna iunie 2015.
CITEŞTE ŞI: Un copil AUTIST s-a ÎNECAT în Lacul Străuleşti. Băiatul nu ştia să înoate