Potrivit acestui operator, ultima linie de alimentare a centralei de la Zaporojie a fost deconectată din nou în cursul nopţii de duminică spre luni ”în urma unui bombardament al armatei ruse”. Prin urmare, generatoarele diesel au fost puse în funcţiune pentru a înlocui sursele externe de alimentare.
Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a precizat într-o declaraţie că, în ciuda pierderii conectivităţii, centrala primeşte energie electrică de la reţea printr-un sistem de rezervă.
O echipă de experţi ai AIEA prezentă la centrală a fost informată de către membrii personalului de exploatare că linia a fost deconectată în jurul orei locale 4 dimineaţa, a precizat Grossi.
Experţii AIEA au raportat că centrala primea electricitate externă prin intermediul postului de comutaţie al unei centrale termice din apropiere, în cadrul unui sistem de rezervă, a fost restabilită săptămâna trecută, a precizat Grossi.
Deşi cele şase reactoare ale centralei sunt oprite de săptămâni întregi, acestea au nevoie de o alimentare constantă cu energie electrică pentru a menţine răcirea reactoarelor şi alte funcţii esenţiale de siguranţă necesare pentru a preveni o topire.
Enerhoatom a precizat că Rusia vizează acum toate substaţiile care alimentează centralele nucleare ucrainene cu energie electrică.
Nu a existat niciun comentariu din partea companiei ruseşti de stat pentru energie nucleară cu privire la această acuzaţie.
A fost a treia oară când conexiunea centralei Zaporizhzhya la această linie electrică a fost pierdută în ultimele 10 zile, a declarat Grossi în comunicat, adăugând că acest lucru subliniază „situaţia fragilă a centralei din punct de vedere energetic în timpul actualului conflict militar din Ucraina”, scrie News.ro.
Grossi a făcut presiuni pentru stabilirea unei zone de siguranţă şi securitate în jurul centralei şi s-a întâlnit săptămâna trecută cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova şi, ulterior, cu preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy la Kiev, ca parte a efortului său.
Centrala se află în zona oraşului Energodar, nu departe de linia frontului ce separă în sudul Ucrainei teritoriile controlate de Kiev şi cele ocupate de trupele ruse, în timp ce armata ucraineană câştigă teren în urma unei contraofensive.
Centrala Zaporojie, care furnizează circa o treime din producţia de energie electrică a Ucrainei, este din luna august ţinta unor bombardamente pentru care Moscova şi Kievul se acuză reciproc şi care au stârnit temeri faţă de un posibil nou Cernobîl.