Fără centralele de apartament în blocurile noi din Cluj-Napoca. Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, a anunțat că municipalitatea lucrează la o strategie de modernizare a sistemului de termoficare și, implicit, de reducere a poluării. Iar una dintre măsuri prevede ca dezvoltatorii imobiliari să nu mai poată monta centrale individuale în blocurile cu mai mult de șase apartamente.
„Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Toate blocurile noi fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își montează centrale proprii. De la blocurile cu minim șase apartamente va exista o singură centrală, nu șase centrale.
Cu tendința de eliminare în viitor și a acestor centrale și de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acea zonă. De asemenea, toate proiectele pe care primăria le va gestiona, vor fi conectate la sistemul de termoficare”, a declarat Emil Boc, pentru Radio Cluj.
În schimb, primarul a dat asigurări că proprietarii de apartamente din blocurile vechi vor putea în continuare să opteze pentru centrealele de apartament.
Centralele termice pe gaze ar putea fi INTERZISE în România. Agenţia Internaţională pentru Energie propune interzicerea comercializării lor din 2025
„Nu vom opri debranșarea de la sistemul de termoficare, dacă oamenii vor dori. Astăzi sunt 21.000 de familii conectate. Dacă vor dori, oamenii pot, în continuare, să se deconecteze. Nu avem în vedere să le interzicem asta. Vrem însă, prin stimulente alternative, să îi determinăm pe oameni, având în vedere prețul mai bun pe care îl va oferi sistemul de termoficare, să rămână conectați și să revină și alții în sistemul centralizat de termoficare”, a mai spus Boc, pentru Radio Cluj.
Toate blocurle noi vor avea două alternative: fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își fac centrale proprii. ”Un bloc cu șase apartamente să aibă o singură centrală, nu șase, cu tendință de eliminare și a centralelor și conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde. Obiectivul Regiei de Termoficare este să îi readucă pe cei care au plecat și să se extindă în marile zone de dezvoltare ale Clujului.
Toate proiectele pe care Primăria le va gestiona vor fi conectate la sistemul de termoficare. Dacă ne gândim la Sopor, acolo Regia va face investiții, pentru ca acel cartier să fie conectat la sistemul de termoficare. În cele private nu ne putem implica, dar nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Fie vor fi conectate la sistemul de termoficare, fie vor avea centrală pe bloc, nu pe fiecare apartament în parte”, a mai spus Emil Boc.