Centralele de apartament vor fi interzise. Lovitură pentru sute de mii de români

Noua directivă reformată privind eficiența energetică (UE) 2023/1791 tocmai a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Filip Stan
10 nov. 2023, 18:00
Centralele de apartament vor fi interzise. Lovitură pentru sute de mii de români
Taxă nouă pentru românii care au centrale termice. Când se va interzice montarea centralelor de apartament

Centralele de apartament pe gaz iau calea motoarelor diesel.  Nici măcar cele mai eficiente nu sunt salvate de la regulile aspre ale acestei directive europene. De acum înainte trebuie să instalați pompe de căldură, dacă doriți să obțineți certificate energetice pentru case. Noua directivă privind eficiența energetică care tocmai a fost publicată miercuri, 20 septembrie, va intra în vigoare peste exact 20 de zile, scrie elespanol.com.

Ţările din UE, inclusiv România, vor avea la dispoziție o perioadă de 2 ani pentru a transpune această directivă. Obiectivul pentru 2030 pentru întreaga Uniune Europeană este ca prin aceasta nouă lege să se realizeze economii de 11,7% din energia finală și primară față de scenariul de referință (anul 2020). Pentru fiecare țară, UE stabilește obligația națională de economisire anuală de energie finală cumulată: de 0,8% pentru cei doi ani care au trecut 2021-2023. Pentru următorii doi ani, 2024 până în 2026, acesta va fi de 1,3%, iar următorii ani (2026 până în 2028) de 1,5%. În cele din urmă, va crește la 1,9% între 2028 și 2030.

UE ne schimbă toate frigiderele şi cere renunţarea la centralele pe gaz. Decizia care i-ar afecta pe toţi românii

Legea prevede ca economiile din noile măsuri implementate, începând cu ianuarie 2024 care presupun arderea directă a combustibililor fosili, să nu fie luate în considerare. Este cazul, așadar, înlocuirii centralelor pe gaz cu altele noi, mult mai performante. Din ianuarie 2026 nu vor fi permise noi măsuri în clădirile rezidențiale. Dar, vor exista scutiri pentru anumite industrii consumatoare de energie până la 31 decembrie 2030.

„Cheia acestei directive este să existe o ambiție sporită față de Directiva existentă și chiar față de propunerea Comisiei Europene înainte de aprobarea finală. Noua directivă reprezintă noi oportunități de electrificare. Pe lângă pompa de căldură, vehiculul electric este promovat ca măsură de eficiență energetică, întrucât deciziile politice care implică arderea directă a combustibililor fosili nu vor fi permise din 2024”, subliniază surse din sectorul energiei electrice.

Centralele de apartament vor fi interzise deja în 2024  în Austria

Austria a adoptat o abordare hotărâtă pentru tranziția sa energetică, anunțând interzicerea încălzirii cu gaz în clădirile noi începând cu anul 2024. Această mișcare face parte dintr-un pachet amplu de măsuri privind energia termică din surse regenerabile, susținut de partidele aflate la guvernare. Prin aceste inițiative, Austria se îndreaptă cu pași siguri către un viitor mai sustenabil și respectuos cu mediul înconjurător.

Potrivit deciziei guvernului, instalarea sistemelor de încălzire pe gaz în clădirile noi va fi complet interzisă începând cu anul 2024. Cu toate acestea, nu va exista o obligație strictă de înlocuire a centralelor termice existente în clădirile deja construite. În schimb, vor fi oferite stimulente generoase pentru cei care aleg să renunțe la centralele termice pe gaz în favoarea surselor regenerabile. Pentru a încuraja această tranziție, guvernul austriac a alocat șase miliarde de euro pentru implementarea subvențiilor și măsurilor de sprijin.

Un aspect semnificativ al acestui plan este suspendarea taxei pe valoarea adăugată pentru sistemele fotovoltaice timp de doi ani, începând cu 2024 Această măsură nu numai că va reduce costurile pentru consumatorii care aleg energia solară, dar va și simplifica procesul de accesare a subvențiilor, eliminând astfel cererile complicate și deseori pripite.

Pentru proprietarii de clădiri rezidențiale cu mai multe etaje care optează pentru surse de energie regenerabilă, subvențiile sunt cu siguranță tentante. Aceștia pot primi până la trei sferturi din costurile investiției pentru înlocuirea sistemelor de încălzire pe gaz. Guvernul a alocat un miliard de euro pentru aceste stimulente, anticipând un val de cereri în urma deciziei.

Ministrul pentru climă, Leonore Gewessler, a subliniat că aceste măsuri urgente sunt necesare pentru atingerea obiectivelor climatice ale Austriei. În contextul noilor evoluții și a noilor tehnologii disponibile, guvernul consideră că aceste măsuri vor accelera tranziția spre energie verde și vor consolida economia țării.

Aceste inițiative au fost luate cu sprijinul partidelor aflate la guvernare și au fost elaborate în urma consultărilor cu diferitele sectoare ale societății pentru a asigura o tranziție echitabilă și sustenabilă către sursele regenerabile de energie.

În ceea ce privește România, nu există nicio directivă care să interzică montarea centralelor termice pe gaze naturale. Există, totuși, un program al UE care prevede taxarea suplimentară pentru emisiile de dioxid de carbon. Acest lucru este valabil în intervalul 2025-2030. În plus, din 2045 se va aplica o interdicție generală a încălzirii cu gaz și păcură.

Această nouă achiziție costă foarte mulți bani, însă costurile cu încălzirea sunt mai mici cu un sistem eficient. Pentru a evita ca povara financiară pentru cetățeni să fie prea mare, Legea privind încălzirea prevede și subvenții. În total, acestea pot ajunge la până la 70% din costurile investiției. Dar numai dacă sunt îndeplinite anumite cerințe.

Finanțarea de la stat pentru a încloui centralele de apartament
Trecerea la încălzirea cu energii regenerabile este susținută de „Finanțarea federală pentru clădiri eficiente energetic” (BEG). Subvențiile guvernamentale sunt împărțite în următoarele pachete:

Finanțare de bază
Suma: 30% pentru proprietarii de locuințe
nu se aplică sistemelor de încălzire cu gaz și ulei
independent de venituri

Componenta socială

Suma: până la 30%
pe lângă finanţarea de bază de 30%
se aplică gospodăriilor al căror venit anual impozabil este mai mic de 40.000 de euro

Bonus de viteză climatică

Suma: până la 20%
pe lângă finanţarea de bază de 30%
se aplică gospodăriilor care își înlocuiesc sistemul de încălzire până în 2028; chiar dacă nu trebuie
se aplică gospodăriilor care sunt obligate să înlocuiască sistemul de încălzire;

Gospodăriile care înlocuiesc sistemul de încălzire după 2028 vor primi un bonus de viteză mai mic: până în 2030 – 17%; până în 2032 – 14%; până în 2034 – 11%; GEG prevede o finanțare maximă de 70% din costurile investiției. Există însă un plafon suplimentar de 21.000 de euro pentru casele unifamiliale. Pentru blocurile de locuințe, suma maximă a costurilor eligibile este de 30.000 de euro pentru prima unitate de locuit. Pentru a doua până la a șasea unitate rezidențială este de maximum 10.000 de euro. De la a șaptea unitate rezidențială sunt doar 3.000 de euro.
În funcție de tipul de sistem de încălzire, costurile pot fi între 7.000 și 50.000 de euro. Achiziția inclusiv instalarea unei pompe de căldură aer-apă ar trebui să fie între 27.000 și 40.000 de euro, iar pentru o pompă de căldură apă-apă ar trebui să fie de până la 50.000 de euro.Dacă schimbați sistemul pe gaz cu o centrală pe gaz capabilă să funcționeze cu hidrogen, costurile vor fi de până la 7.000 de euro. O centrală pe gaz care funcționează numai cu hidrogen costă în jur de 8.000 de euro. În plus, mai sunt costurile de conversie (până la 3.000 de euro) și costurile de montaj.

 

Taxă nouă pentru românii care au centrale de apartament pe gaz

Ideea este să se plătească în plus pentru fiecare metru cub de gaz consumat. Dumitru Chisăliță, președintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a făcut câteva precizări importante legate atât de interdicţia centralelor termice, cât şi despre noua taxă.

La momentul de față, chiar dacă există discuții în sensul acesta, nu există vreun act oficial, nici la nivelul UE, nici la nivelul României care să stabilească o interdicție propriu-zisă a montării centralelor pe gaze naturale în apartamente sau în imobile. Sunt astfel de discuții, dar la momentul de față nu există o astfel de abordare. În ceea ce privește această taxare suplimentară, este un program al Uniunii Europene care presupune ca în perioada următoare, deci în intervalul 2025-2030, să se treacă la taxarea emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul populației sau al sectorului rezidențial, precum și la nivelul mobilității”, a  spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, pentru DCNews.

Lovitură pentru milioane de români, UE a stabilit data de la care vor fi interzise centralele pe gaz: Trebuie înlocuite cu pompe de căldură

„La nivelul unei centrale pe gaze naturale, la momentul în care o să se calculeze un anumit factor pentru emisiile de dioxid de carbon, probabil o dată pe an, la impozitare, sau la fiecare factură va veni și această taxare ala dioxidul de carbon, care se va aplica atât pe centrale pe gaze, cât și la nivelul mașinilor, a noxelor pe care le vom avea la fiecare dintre mașinile noastre”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Citeşte şi: Raport FMI: recomandări privind noi taxe, creșterea prețurilor la alimente și scăderea salariilor. Experții se tem de o nouă creștere a inflației, în ciuda pachetului de măsuri fiscale adoptat de Guvernul României

În Uniunea Europeană funcţionează în acest moment 65 de milioane de centrale termice individuale. Opt țări, printre care Norvegia, Olanda şi Franţa, au început deja procesul de interzicere a acestora. Tanczos Barna, fostul ministru al mediului, anunţa anul trecut că începând cu 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat.

Factual: Centralele de apartament nu sunt interzise în România / Doar în municipiul Cluj-Napoca sunt interzise în blocurile noi, printr-o hotărâre de consiliu local

Mai multe postări pe rețelele de socializare susțin că Uniunea Europeană interzice centralele de apartament începând cu anul viitor. Informația este falsă, susține Factual.ro, un site de verificare a faptelor (fact-checking)

”Până la acest moment, un singur oraş din România interzice centralele de apartament, şi anume, Clujul. Aprobată în 18 ianuarie 2022, Hotărârea Consiliului Local interzice montarea instalaţiilor individuale de gaz pentru încălzire/apă caldă menajeră la clădirile noi cu mai mult de şase unităţi locative. Însă nu există o reglementare națională care să interzică centralele de apartament din 2024. ”Această informaţie este FALSĂ”, anunță Factual.ro.

În iulie 2023, ca parte a procesului de revizuire legislativă, Consiliul a adoptat Directiva reformată privind eficiența energetică (UE) 2023/1791, care se referă la eficiența energetică. Actul normativ prevede noi dispoziţii, ce implică reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7%, până în 2030. În septembrie 2023, Directiva a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, intrând deja în vigoare.

Prin aceasta, statele membre UE sunt încurajate să recunoască principiul „eficiența energetică înainte de toate” drept un element esențial și o considerație prioritară în viitoarele decizii privind investițiile în infrastructura energetică și să stabilească un obiectiv de eficiență energetică la nivelul UE de 11,7% pentru 2030, însă nu interzice centralele de apartament, precizează site-ul de fact-checking.

”Actul normativ vorbeşte despre posibilitatea statelor membre de a înlocui sistemele de încălzire pe bază de combustibili fosili, la nivelul imobilelor în scopul reducerii consumului de energie. Până la acest moment, nu există un text de lege care să instituie o dispoziţie potrivit căreia, începând cu 2024, centralele termice pe gaz nu vor mai putea fi folosite în România”, precizează Factual.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat finalul. Mesaj pentru toată România: După 35 de ani (VIDEO)
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Doliu la Hollywood. Un actor din Workaholics a murit
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai cunoscuți artiști din lume. A fost un deschizător de drumuri
StirileBZI
Anunţ important pentru 4,6 milioane de pensionari! A fost o majorare de 6,4%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Cadourile nedorite în perioada sărbătorilor: Un fenomen în creștere în Statele Unite
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!