Catalogată drept „centru umanitar”, baza logistică este situată în apropierea aeroportului din Niş, la 250 de kilometri de Belgrad şi la 100 de kilometri sud de frontiera României.
Vicepremierul sârb Iviţa Dacici şi adjunctul ministrului rus pentru Situaţii de Urgenţă, Vladimir Pucikov, au participat la ceremonia de semnare a acordului, care marchează inaugurarea oficială a centrului logistic.
În anul 2009, preşedintele Dmitri Medvedev anunţa că Rusia va construi în Serbia un centru logistic „umanitar”, pentru a răspunde unor catastrofe naturale. Însă experţii militari apreciau că acest centru ar putea pune probleme României şi Bulgariei, putând fi folosit pentru acţiuni de spionaj, mai ales în contextul în care România va găzdui elemente ale sistemului american antirachetă.
Centrul fusese finalizat în octombrie 2011, dar semnarea acordului de marţi marchează inaugurarea oficială a bazei logistice.
Prezent la ceremonia recepţiei din octombrie 2011, ministrul rus pentru Situaţii de Urgenţă, Serghei Şoigu, dădea asigurări că speculaţiile conform cărora centrul ar avea rolul de spionare a României sunt „pure invenţii”. Şoigu sublinia că centrul logistic va găzdui experţi pentru situaţii umanitare şi echipamentele acestora, având misiunea unor intervenţii în cazuri de incendii forestiere, inundaţii, cutremure şi alte dezastre naturale.
Bucureştiul şi Washingtonul au semnat, la nivel de miniştri de Externe, pe 13 septembrie 2011, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România.