Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență: Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României

Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență semnalează că Rusia desfășoară un război electronic pe teritoriul României. Acest gen de război a devenit un element central al invaziei ruse în Ucraina.
Filip Stan
20 mai 2024, 17:54
Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență: Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României

Rusia a declanșat un război electronic care este activ pe teritoriul României, în zona de Est.  Informația este inclusă într-un raport publicat pe 10 mai 2024 de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, o structură de expertiză cu sediul la București, care operează în sprijinul NATO, al Uniunii Europene, dar și al partenerilor internaționali. Centrul se află în subordinea Ministerului român al Afacerilor Externe, iar documentul este intitulat “Cât de periculoase sunt atacurile electromagnetice ale Federației Ruse pentru apărarea civilă?”.

Rusia, război electronic pe teritoriul României

Informațiile din raportul publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență scot în evidență pericolul reprezentat de “capacitățile avansate de război electronic dezvoltate de Forțele Armate ruse”.

Acestea reprezintă o amenințare la adresa integrității sistemelor globale de navigație prin satelit(GNSS), utilizând tehnici avansate de bruiaj și spoofing pentru a perturba funcționarea acestora. Concret, autorii susțin că “războiul electronic, care implică utilizarea semnalelor electromagnetice pentru a identifica, intercepta și perturba operațiile adversarului, a devenit un element central al invaziei Federației Ruse în Ucraina, afectând însă și statele NATO”.

În același timp, implementarea dispozitivelor de acest tip în zonele de coastă ale Mării Negre și Mării Baltice compromit securitatea și funcționarea optimă a porturilor, ducând la riscuri de falsificare a sistemelor de telecomunicații sau chiar la coliziuni între nave. Bruiajul poate afecta și dronele și aeronavele care operează în aceste zone, scăzând nivelul de siguranță aeriană și maritimă în regiunile respective.

Zona de Est a României, vizată de bruiajele Federației Ruse

Conform raportului, pe teritoriul românesc a fost observată o perturbare masivă a sistemelor de navigație. Asta, în special în localitățile Galați, Bacău, Iași, dar și în Constanța. Potrivit datelor publicate de GPSJAM, care se ocupă cu urmărirea activităților de blocare a semnalelor GPS,  „la data de 02 mai 2024, Bacău, Galați, Tulcea și Constanța sunt “înroșite”. Exceptând zilele de 15, 21 și 22 din luna aprilie, când și Bacăul a fost inclus pe harta roșie a interferențelor sistemului GPS, Galați, Tulcea și Constanța sunt cele mai vizate, fiind aflate în “zona roșie” a hărții. În perioada 09-10 aprilie 2024, au apărut semnale de interferențe GPS și în zona Iași”, spun autorii documentului citat. De asemenea, este citată în raport și o declarație din septembrie 2023 a generalului Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Armatei Române de la momentul respectiv, care, cu ocazia unui forum al Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, “a avertizat împotriva pericolelor de navigație pe care le prezintă aceste interferențe și a acuzat Federația Rusă că obstrucționează în mod constant comunicațiile GPS inclusiv pentru navele din zona maritimă română. Acest lucru, coroborat cu tulburările din regiunea Mării Negre, a transformat zona într-un centru al activităților militare rusești”.

Citește și: Război în Ucraina. O staţiune de pe malul unui lac din Harkov a fost bombardată. 11 oameni au murit

Ce sisteme de bruiaj sunt folosite de Federația Rusă

Potrivit unui document realizat de Forțele Armate ale Statelor Unite, forțele rusești clasifică activitățile de război electronic în atac electromagnetic, protecție, control tehnic cuprinzător sau măsuri de sprijin informațional.

“Reorganizarea Forțele Terestre ruse a condus la creșterea semnificativă a capacităților REB (de război radioelectronic). Noile formațiuni includ brigăzi de război radio-electronic pentru fiecare district militar. Aceste brigăzi, cu patru subunități de batalion, dispun de cele mai moderne și puternice complexe de război electromagnetic, oferind acoperire integrată și sprijin pentru acțiuni de manevră. Brigăzile colectează și analizează semnalele electromagnetice (EMS) în fiecare district, pe timp de pace, și sunt disponibile pentru sprijin imediat al comenzii operațional-strategice (OSK / Operational-Strategic Command) corespunzător în timpul conflictelor”, se arată în raport.

Citește și: Rusia a declanşat o ofensivă în regiunea ucraineană Harkov. Trupele Moscovei avansează terestru cu blindate în încercarea de a crea o zonă-tampon. Kievul trimite întăriri şi evacuează civili

 

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce sunt, de fapt, restanțele karmice. Cum se face abordarea corectă a relațiilor din viața noastră
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 15 ani. Nu se mai repară?! Comisia Europeană a dat ordin
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Adevărul despre tăierile de posturi la CJ Bihor. Cine sunt cei doi angajați care au reușit să câștige în instanță
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Noi reguli la îmbarcarea în avion. Aveți mare grijă cu ce vă îmbrăcați
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
S-a dezvăluit! Cine e sigur în spatele lui Călin Georgescu: Este al lor!
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Donald Trump suspendă asistenţa externă pentru dezvoltare la început de mandat
MediaFlux
Se MAJOREAZĂ PENSIILE și în 2025! ANUNȚ privind INDEXAREA veniturilor SENIORILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
De la horă la petarde: cum s-a transformat Ziua Unirii în Ziua Dezbinării