Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență: Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României

Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență semnalează că Rusia desfășoară un război electronic pe teritoriul României. Acest gen de război a devenit un element central al invaziei ruse în Ucraina.
Filip Stan
20 mai 2024, 17:54
Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență: Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României

Rusia a declanșat un război electronic care este activ pe teritoriul României, în zona de Est.  Informația este inclusă într-un raport publicat pe 10 mai 2024 de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, o structură de expertiză cu sediul la București, care operează în sprijinul NATO, al Uniunii Europene, dar și al partenerilor internaționali. Centrul se află în subordinea Ministerului român al Afacerilor Externe, iar documentul este intitulat “Cât de periculoase sunt atacurile electromagnetice ale Federației Ruse pentru apărarea civilă?”.

Rusia, război electronic pe teritoriul României

Informațiile din raportul publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență scot în evidență pericolul reprezentat de “capacitățile avansate de război electronic dezvoltate de Forțele Armate ruse”.

Acestea reprezintă o amenințare la adresa integrității sistemelor globale de navigație prin satelit(GNSS), utilizând tehnici avansate de bruiaj și spoofing pentru a perturba funcționarea acestora. Concret, autorii susțin că “războiul electronic, care implică utilizarea semnalelor electromagnetice pentru a identifica, intercepta și perturba operațiile adversarului, a devenit un element central al invaziei Federației Ruse în Ucraina, afectând însă și statele NATO”.

În același timp, implementarea dispozitivelor de acest tip în zonele de coastă ale Mării Negre și Mării Baltice compromit securitatea și funcționarea optimă a porturilor, ducând la riscuri de falsificare a sistemelor de telecomunicații sau chiar la coliziuni între nave. Bruiajul poate afecta și dronele și aeronavele care operează în aceste zone, scăzând nivelul de siguranță aeriană și maritimă în regiunile respective.

Zona de Est a României, vizată de bruiajele Federației Ruse

Conform raportului, pe teritoriul românesc a fost observată o perturbare masivă a sistemelor de navigație. Asta, în special în localitățile Galați, Bacău, Iași, dar și în Constanța. Potrivit datelor publicate de GPSJAM, care se ocupă cu urmărirea activităților de blocare a semnalelor GPS,  „la data de 02 mai 2024, Bacău, Galați, Tulcea și Constanța sunt “înroșite”. Exceptând zilele de 15, 21 și 22 din luna aprilie, când și Bacăul a fost inclus pe harta roșie a interferențelor sistemului GPS, Galați, Tulcea și Constanța sunt cele mai vizate, fiind aflate în “zona roșie” a hărții. În perioada 09-10 aprilie 2024, au apărut semnale de interferențe GPS și în zona Iași”, spun autorii documentului citat. De asemenea, este citată în raport și o declarație din septembrie 2023 a generalului Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Armatei Române de la momentul respectiv, care, cu ocazia unui forum al Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, “a avertizat împotriva pericolelor de navigație pe care le prezintă aceste interferențe și a acuzat Federația Rusă că obstrucționează în mod constant comunicațiile GPS inclusiv pentru navele din zona maritimă română. Acest lucru, coroborat cu tulburările din regiunea Mării Negre, a transformat zona într-un centru al activităților militare rusești”.

Citește și: Război în Ucraina. O staţiune de pe malul unui lac din Harkov a fost bombardată. 11 oameni au murit

Ce sisteme de bruiaj sunt folosite de Federația Rusă

Potrivit unui document realizat de Forțele Armate ale Statelor Unite, forțele rusești clasifică activitățile de război electronic în atac electromagnetic, protecție, control tehnic cuprinzător sau măsuri de sprijin informațional.

“Reorganizarea Forțele Terestre ruse a condus la creșterea semnificativă a capacităților REB (de război radioelectronic). Noile formațiuni includ brigăzi de război radio-electronic pentru fiecare district militar. Aceste brigăzi, cu patru subunități de batalion, dispun de cele mai moderne și puternice complexe de război electromagnetic, oferind acoperire integrată și sprijin pentru acțiuni de manevră. Brigăzile colectează și analizează semnalele electromagnetice (EMS) în fiecare district, pe timp de pace, și sunt disponibile pentru sprijin imediat al comenzii operațional-strategice (OSK / Operational-Strategic Command) corespunzător în timpul conflictelor”, se arată în raport.

Citește și: Rusia a declanşat o ofensivă în regiunea ucraineană Harkov. Trupele Moscovei avansează terestru cu blindate în încercarea de a crea o zonă-tampon. Kievul trimite întăriri şi evacuează civili

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!