Rusia a declanșat un război electronic care este activ pe teritoriul României, în zona de Est. Informația este inclusă într-un raport publicat pe 10 mai 2024 de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, o structură de expertiză cu sediul la București, care operează în sprijinul NATO, al Uniunii Europene, dar și al partenerilor internaționali. Centrul se află în subordinea Ministerului român al Afacerilor Externe, iar documentul este intitulat “Cât de periculoase sunt atacurile electromagnetice ale Federației Ruse pentru apărarea civilă?”.
Informațiile din raportul publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență scot în evidență pericolul reprezentat de “capacitățile avansate de război electronic dezvoltate de Forțele Armate ruse”.
Acestea reprezintă o amenințare la adresa integrității sistemelor globale de navigație prin satelit(GNSS), utilizând tehnici avansate de bruiaj și spoofing pentru a perturba funcționarea acestora. Concret, autorii susțin că “războiul electronic, care implică utilizarea semnalelor electromagnetice pentru a identifica, intercepta și perturba operațiile adversarului, a devenit un element central al invaziei Federației Ruse în Ucraina, afectând însă și statele NATO”.
În același timp, implementarea dispozitivelor de acest tip în zonele de coastă ale Mării Negre și Mării Baltice compromit securitatea și funcționarea optimă a porturilor, ducând la riscuri de falsificare a sistemelor de telecomunicații sau chiar la coliziuni între nave. Bruiajul poate afecta și dronele și aeronavele care operează în aceste zone, scăzând nivelul de siguranță aeriană și maritimă în regiunile respective.
Conform raportului, pe teritoriul românesc a fost observată o perturbare masivă a sistemelor de navigație. Asta, în special în localitățile Galați, Bacău, Iași, dar și în Constanța. Potrivit datelor publicate de GPSJAM, care se ocupă cu urmărirea activităților de blocare a semnalelor GPS, „la data de 02 mai 2024, Bacău, Galați, Tulcea și Constanța sunt “înroșite”. Exceptând zilele de 15, 21 și 22 din luna aprilie, când și Bacăul a fost inclus pe harta roșie a interferențelor sistemului GPS, Galați, Tulcea și Constanța sunt cele mai vizate, fiind aflate în “zona roșie” a hărții. În perioada 09-10 aprilie 2024, au apărut semnale de interferențe GPS și în zona Iași”, spun autorii documentului citat. De asemenea, este citată în raport și o declarație din septembrie 2023 a generalului Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Armatei Române de la momentul respectiv, care, cu ocazia unui forum al Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, “a avertizat împotriva pericolelor de navigație pe care le prezintă aceste interferențe și a acuzat Federația Rusă că obstrucționează în mod constant comunicațiile GPS inclusiv pentru navele din zona maritimă română. Acest lucru, coroborat cu tulburările din regiunea Mării Negre, a transformat zona într-un centru al activităților militare rusești”.
Citește și: Război în Ucraina. O staţiune de pe malul unui lac din Harkov a fost bombardată. 11 oameni au murit
Potrivit unui document realizat de Forțele Armate ale Statelor Unite, forțele rusești clasifică activitățile de război electronic în atac electromagnetic, protecție, control tehnic cuprinzător sau măsuri de sprijin informațional.
“Reorganizarea Forțele Terestre ruse a condus la creșterea semnificativă a capacităților REB (de război radioelectronic). Noile formațiuni includ brigăzi de război radio-electronic pentru fiecare district militar. Aceste brigăzi, cu patru subunități de batalion, dispun de cele mai moderne și puternice complexe de război electromagnetic, oferind acoperire integrată și sprijin pentru acțiuni de manevră. Brigăzile colectează și analizează semnalele electromagnetice (EMS) în fiecare district, pe timp de pace, și sunt disponibile pentru sprijin imediat al comenzii operațional-strategice (OSK / Operational-Strategic Command) corespunzător în timpul conflictelor”, se arată în raport.