Centrul European pentru Securitate Cibernetică va fi în România, deşi şi Germania viza acest lucru. Anunţul a fostă făcut de Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris, pe Facebook: „La miez de noapte, o veste extraordinară. În urma unui vot la Bruxelles, România este tara care va găzdui nou înființatul Centru European pentru Securitate Cibernetica. Este practic prima agenție europeană care se va instala în tara noastră de când am intrat în UE, în urmă cu aproape 14 ani. Felicitări tuturor celor care au lucrat de multe luni și cu multa hotărâre pentru ca acest lucru să se întâmple : oameni politici, din administrație și diplomați !”.
România era singura ţară candidată pentru sediul centrului care nu deţine niciun sediu de agenţie sau entitate europeană. De asemenea, România asigură în totalitate securitatea cibernetică a reţelelor 5G, iar dosarul de candidatură a fost unul solid, care satisface pe deplin toate criteriile cerute, aşa cum o reflectă şi analiza Comisiei Europene, se menţionează în comunicatul Ministerului Transporturilor.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a confirmat că că România înregistrează o mare victorie și a obținut găzduirea Centrului Cyber al UE, agenția care se ocupă de securitatea cibernetică.
”Succes excepțional pt #România: după demersuri diplomatice intense, incl la nivel înalt, #București va găzdui Centrul Cyber al UE – prima Agentie UE de pe teritoriul RO. Expertiza României în #IT a fost recunoscută în Europa. România va contribui la ecosistemul european de #SecuritateCibernetică”, scrie Bogdan Aurescu.
Astfel, Bucureştiul beneficiază de un ecosistem extraordinar de securitate cibernetică, un număr impresionant de specialişti IT şi de companii de tehnologie, conectivitate la cele mai înalte standarde şi un mediu internaţional divers, dinamic şi prosper, conform MTIC.
Ludovic Orban a discutat cu Angela Merkel despre intrarea României în spaţiul Schengen şi nou Centru de securitate cibernetică
MTIC, alături de Primăria Municipiului Bucureşti, a pus deja în funcţiune un sistem organizatoric naţional care acţionează ca un mecanism de garantare a operaţionalizării centrului, se precizează în comunicat. Pentru toate aceste argumente, Alexandru Nazare a apreciat că alegerea Bucureştiului drept locaţie pentru Centrul European pentru Securitate Cibernetică reprezintă o chestiune de echitate, dar şi una de recunoaştere a parcursului european al României, potrivit Ministerului Transporturilor.
UE are deja un centru de securitate cibernetică, în Grecia, iar NATO are, de asemenea, un centru de excelență în acest domeniu, care funcționează în Estonia. Cel de-al doilea a fost înființat la Tallin, imediat după atacul din 2007 asupra Estoniei, care a avut loc pe fondul unei controverse cu Rusia referitoare la relocarea unei statui sovietice.
Noul centru, aprobat de UE, ar avea competențe din domeniul cercetării si inovării cybersecurity.