Varianta de ocolire Craiova Sud face legătura între Craiova-Timişoara şi Craiova-Piteşti şi are o lungime de 6,291 km. Conform CNAIR, aceasta se desprinde din DN 6 –km 216+150 (Km 0 CS) trece prin partea de Sud-Vest a Craiovei până la DN65 km 9+360 şi DC 87.
„Este foarte important ca în oraşul Craiova, ca orice alt oraş mare şi municipiu, să fie descongestionat traficul greu. Acesta nu are ce căuta în oraş şi nu face decât să degradeze viaţa oraşului şi a cetăţenilor, să strice drumurile. Nu contează atât timpul parcurs, cât posibilitatea de a direcţiona traficul greu pe alte căi, cum este normal, în aşa fel încât calitatea vieţii să fie alta. Mă bucur că reuşim să inaugurăm această variantă ocolitoare acum, înaintea sezonului de iarnă, cât traficul este şi mai dificil, şi mai complicat, şi din cauza zăpezii. (…) Lucrarea a fost întârziată din cauza problemelor de calitate, deci nu am vrut să facem rabat la calitate. Când am văzut că nu este calitate, am cerut să se refacă totul în aşa fel încât totul să corespundă la standarde”, a declarat presei ministrul Transporturilor, Sorin Buşe.
Întrebaţi de jurnalişti despre licitaţia pentru revizuirea studiului de fezabilitate al autostrăzii Craiova-Piteşti, care nu a fost încă publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), cei doi au susţinut că licitaţia este demarată.
Ministrul Transporturilor a dat şi el asigurări ca licitaţia a fost lansată, adăugând că procedura este în termen.
„După cum ştiţi, procedura de achiziţie publică s-a schimbat. Din punctul meu de vedere, nu a fost întârziat (n.r. proiectul)”, a afirmat ministrul.
În ceea ce priveşte vechea procedură de concesiune pentru drumul expres/autostrada Craiova-Piteşti, lansată în martie 2013, cei doi oficiali au spus că procedura s-a anulat. Pentru noua autostradă Craiova-Piteşti ar urma să fie revizuit vechiul studiu efectuat pentru drum expres, directorul CNAIR spunând că există anumite elemente, precum studiul geotehnic care va fi menţinut, dar verificat.
„În faza iniţială a fost drum expres, acum s-a impus să fie autostradă, deci în mod evident vor fi modificări de traseu. Sunt raze mai mari, autostrada are un coridor de exproprieri mai mare. SF-ul are o componentă foarte importantă, studiul geotehnic, care este valabil pentru orice tip de drum. Sunt calcule hidraulice şi aşa mai departe Litografia pământului nu se schimbă, nici într-un an, nici în doi, nici în 100. Elemente care au fost studiate la vremea respectivă. Dacă au fost executate corect”, a precizat Homor.
Autostrada Craiova-Piteşti a fost cuprinsă în strategia de implementare a Masterplanului General de Transport al României pe lista lungă, în prima perioadă de implementare (2016-2018).
Acest sector are o lungime de 124.30 km şi valoare estimată de 645.47 milioane euro fără TVA.
Pentru construcţia acesteia, autorităţile de la Bucureşti au avansat un termen de trei ani.