Guvernul german a cenzurat un raport care se publică o dată la patru ani cu privire la sărăcie, elaborat de Ministerul Muncii, mergând până la a suprima pasaje critice referitoare la adâncirea inegalităţilor între săraci şi bogaţi, scrie Süddeutsche Zeitung în ediţia de miercuri, potrivit Mediafax.
Astfel, încă din introducerea raportului, afirmaţia „patrimoniul privat din Germania este foarte inegal repartizat” a dispărut în versiunea „retuşată” faţă de cea originală, după care ziarul a obţinut o copie.
De asemenea, versiunea cenzurată nu menţionează anumite precizări de natură factuală, ca de exemplu faptul că „în Germania, în 2010, aproape patru milioane de persoane muncesc pentru un salariu orar brut mai mic de şapte euro”, relevă cotidianul.
Altă frază, care denunţa scăderea salariilor reale, în ultimii zece ani, în cazul persoanelor cu venituri mici, percepe acest declin în noua versiune ca pe un „semn al ameliorărilor stucturale” de pe piaţa muncii, constând în crearea în perioada 2007-2011 a numeroase locuri de muncă plătite cu salarii mici şi care au permis şomerilor să găsească un loc de muncă.
Tot potrivit Süddeutsche Zeitung, ministrul liberal (FDP) al Economiei Philipp Rösler a declarat că prima versiune a raportului Ministerului Muncii, la conducerea căruia se află creştin-democrata (CDU) Ursula von der Leyen, nu coincide cu opinia Guvernului.
„Nu este un raport cenzurat”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Muncii, contactată de AFP. „Modificările au fost efectuate după consultarea unor ministere”, un proces „normal”, cu atât mai mult cu cât raportul este dens – peste 500 de pagini -, iar domeniul acoperit foarte larg, a insistat ea.
Nicio dată în vederea publicării nu a fost stabilită pentru moment, raportul final urmând să fie aprobat în cadrul Consiliului de Miniştri, a precizat purtătoarea de cuvânt.
Întrebat insistent în legătură cu acest subiect într-o conferinţă de presă obişnuită, la Berlin, purtătorul de cuvânt al Guvernului german Steffen Seibert a apreciat că rescrierea unor părţi ale unui raport este „un proces întru totul normal”.
„Veţi vedea, atunci când veţi avea raportul în faţa dumneavoastră, că oferă o imagine realistă şi conştientă a problemelor cu privire la sărăcie şi la bogăţie în Germania”, a declarat el. Seibert a insistat totodată asupra unor evoluţii pozitive, ca de exemplu scăderea şomajului în ţară, în ultimii ani.