„Eu, înainte de a intra în proiect, am consultat legea şi juriştii. Aceştia mi-au spus că nu este conflict de interese, fapt care s-a dovedit prin faptul că organismele care se ocupă de implementarea proiectului nu mi-au sesizat nicio neregulă. Am făcut publice datele privind acest proiect încă din luna februarie, cu toate detaliile aferente”, a spus ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
El consideră „neetică” atitudinea ANI de a-l „sancţiona prin ştirbirea imaginii publice” înainte de a se dovedi că suspiciunile celor care l-au reclamat au fost confirmate de către instanţă.
„Îmi rezerv dreptul de a acţiona în instanţă ANI pentru afectarea imaginii publice prin nerespectarea principiului neconfidenţialităţii pe care chiar ANI îl invocă în finalul comunicatului de presă. Este hilar. Nu înţeleg pe cine serveşte ANI dând acest comunicat înainte să existe o sentinţă”, a adăugat Vasile Cepoi.
Întrebat apoi dacă îşi va da demisia, Cepoi a răspuns: „Nu mă gândesc la demisie. Nu am încălcat legea şi dacă prezumpţia de nevinovăţie este reală, nu am de ce să-mi dau demisia.”
„Domnul ministru Cepoi este liber să abordeze orice cale juridică doreşte. ANI a emis un comunicat de presă în care toate detaliile acestui caz sunt explicate în mod amănunţit. Urmăm acelaşi model ca în cazul Botiş. Noi ne bazăm concluziile pe documente obţinute de la instituţiile competente care au gestionat acest proiect, deci strict pe înscrisuri”, a spus Horia Georgescu, la România TV.
Potrivit ANI, în calitate de director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Vasile Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituţia pe care o conducea la acea dată ca partener în Proiectul „Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România”, derulat în baza Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).
Ulterior, Vasile Cepoi, împreună cu soţia sa, au fost angajaţi în cadrul proiectului şi au obţinut venituri de natură salarială de la beneficiarul Fundaţia Amfiteatru şi de la partenerii Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, respectiv S.C. Info Educaţia S.R.L, a precizat ANI.
Parteneri în cadrul proiectului au fost Fundaţia Amfiteatru, ca beneficiar, alături de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi şi S.C. Info Educaţia S.R.L.
ANI susţine că beneficiul patrimonial obţinut de Vasile Cepoi, împreună cu soţia sa, în cadrul acestui proiect este de 191.726 lei (aprox. 42.440 de euro).