„Pot să spun că va trebui să renunţăm la acea categorie de asiguraţi scutiţi de plata asigurărilor. În nicio ţară din Europa nu există o astfel de categorie de asiguraţi. Dacă o anumită categorie este în imposibilitatea de a-şi plăti aceste asigurări, sau este scutit, cel care scuteşte, plăteşte. Aşa mi se pare corect”, a spus Vasile Cepoi.
Ministrul a vorbit şi despre relaţia dintre instituţiile aflate în coordonarea Ministerului Sănătăţii, respectiv CNAS. „Politica o face Ministerul Sănătăţii, Casa de Asigurări acţionează în vederea aplicării politicii ministerului. Acest lucru depinde de modul de colaborare între cei care conduc aceste instituţii şi spuneam că faptul că mai sunt căetăţeni care trec pe roşu nu înseamnă că scoate semaforul, ci punem reguli să nu mai treacă pe roşu”, a spus ministrul desemnat.
Despre contractul-cadru şi norme, ministrul desemnat a declarat că acesta este expresia hipercentralizării sistemului şi hiperreglementării sale. „Am ajuns ca, încercând să reparăm un comportament, să venim cu decizii contradictorii”, a spus Cepoi, dând ca exemplu medicina de familie, unde s-a impus ca medicii să consulte doar 20 de pacienţi pe zi.
Vasile Cepoi a declarat, despre sistemul „clawback”, că a parcurs nişte etape pentru modificarea legii privind acest sistem şi pentru a stabili un echilibru.
El a spus că, prin actuala formulă, să ajunge la 23-25% din cheltuielile cu medicamente, ceea ce nu este corect.