Un cercetător român la Oxford a criticat declaraţiile făcute miercuri dc preşedintele Klaus Iohannis prin care anunţa restricții ”prin care putem să avem grijă de cei mai vulnerabili”.
Imunologul Ștefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford, consideră că este nevoie de o carantină naţională în România.
„Închiderea școlilor este o măsură greu de implementat și cu un impact puternic atât asupra copiilor, cât și asupra părinților. Dar trebuie să ne gândim că era ceva necesar și nu ne referim la acest moment, ci trebuia implementat mult mai devreme pentru a mai relaxa din presiunea enormă pe care o avem acum asupra sistemului nostru sanitar.
Din păcate, absența oricărei declarații cu privire la un lockdown național lasă foarte mult de dorit, ținând cont că în momentul de față, singura soluție pentru România este instituirea unei stări naționale de carantină pentru a preveni răspândirea extrem de agresivă a virusului. În acest moment, spitalele nu mai fac față.
Trebuie menționat că lockdown-ul nu rezolvă pandemia, ci reușește să încetinească progresia aceasta foarte agresivă a virusului și practic lasă un loc de respiro pentru spitale, pentru medici și astfel putem gestiona pacienții care vin cu forme grave de COVID”, a explicat expertul pentru Ziare.com.
Cercetătorul român la Oxford a subliniat că soluția pentru a scăpa de pandemie este, într-adevăr, vaccinarea, însă, în acest moment, oamenii nu mai au încredere în serul anti-COVID, din pricina declarațiilor politice.
”Soluția, da, după cum a spus președintele, rămâne vaccinarea. Dar în momentul de față nu putem discuta despre cum să creștem acoperirea vaccinală peste noapte. A crescut într-adevăr rata de vaccinare, oamenii se tem acum.
Soluția însă, din păcate, nu se rezumă în acest moment la câteva declarații despre cum să facem să creștem rata de vaccinare. Din contră, aceste declarații dau impresia unei politizări a campaniei de vaccinare care este în detrimentul oricărei inițiative de sănătate publică”, a punctat imunologul Ștefan Dascălu.
De asemenea, Dascălu a observat că oamenii sunt „extrem de obosiţi” şi după mai bine de un an şi jumătate de restricţii, aceste „măsuri implementate cu jumătate de normă nu au avut efectul dorit tocmai din acest motiv”.
Cercetătorul a evidenţiat că „este o problemă majoră în România faptul că avem puțin peste 30% vaccinați, însă o campanie de vaccinare trebuie implementată pe termen lung și trebuie bine gândită”.
”În contextul de față noi am pierdut foarte multe avantaje tocmai pentru că nu am știut să gestionăm situația la momentul respectiv și nu am știut să profităm de anumite avantaje și din punct de vedere temporal, adică să ne pregătim din avans să creștem acoperirea vaccinală, să informăm publicul, nu să o politizăm.
Pentru că mulți au ajuns să asocieze vaccinarea cu o figură politică, iar aceasta este de fapt un act medical. Desigur, din poziție oficială poți să ajuți și să faci declarații cu privire la vaccinare, dar lași aceste lucruri în seama experților. Acum oamenii nu mai au încredere nici în cadrele medicale din pricina acestui lucru”, a arătat imunologul.
La rândul său, profesorul doctor Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor, a precizat, pentru sursa citată, că este nevoie „să oprim transmiterea infecției virale, iar responsabilizarea populației este esențială”
„Sunt convins că experții, în această tragedie națională în care ne aflăm vor merge pe restricții. Dacă nu va fi un lockdown total, poate să fie unul țintit pe anumite populații”, a explicat doctorul Daniel Coriu.
Miercuri, 20 octombrie 2021, România a înregistrat 17.158 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 266 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare”.
Citeşte şi: BILANȚ COVID 20 octombrie. Peste 17.000 de infectări cu COVID și 423 de decese în ultimele 24 de ore
Reamintim că marți, 19 octombrie, a fost cel mai negru bilanț de la începutul pandemiei, cu 18.863 de cazuri noi și 574 de decese în rândul pacienților COVID. În secțiile de Terapie Intensivă erau internate 1.805 de persoane.