Cercetătorii americani au dat publicului imagini cu o celulă umană atacată de Coronavirus FOTO

Cercetătorii americani au reușit să obțină, cu ajutorul unui microscop electronic, imaginea unei celule umane ce este atacă și ucisă de noul coronavirus.
Romania TV
05 apr. 2020, 11:45
Cercetătorii americani au dat publicului imagini cu o celulă umană atacată de Coronavirus FOTO

Celula muribundă, infectată masiv cu particule Sars-Cov-2, a fost prelevată de la un pacient la centrul de cercetare intergrată al Institutului Național pentru Alergii și Boli infecțioase din Maryland.

Acțiunea Covid-19 în organism poate fi comparată cu o furtună. Exact ca în cazul SARS sau MERS, care fac parte din aceeași familie a coronavirusurilor, noua tulpină apărută în China, care a făcut până acum peste 3.800 de victime, atacă mai multe organe, notează National Geographic.

Tratament CORONAVIRUS. Un medicament anti-HIV, folosit în China, parte a unui experiment în România

Pentru majoritatea persoanelor infectate cu coronavirus, boala debutează la nivelul plămânilor. De la febră și tuse, poate degenera în pneumonie severă, în funcție de cât de puternic este sistemul imunitar al persoanei infectate.

Virusul atacă plămânii în trei faze:

  • se înmulțește. declanșează o reacție imună disproporționată.
  • distruge țesutul pulmonar, declanșând insuficiența respiratorie.

În cazul SARS, statisticile arată că 25% dintre cei infectați au ajuns în stadiul 3. În cazul Covid-19, din datele de până acum, 82% prezintă simptome ușoare, restul de 18% ajungând în faze severe ori critice. Privită mai în profunzime, acțiunea coronavirusului în plămâni arată că acesta invadează, în doar zile după infectare, celulele pulmonare.

Aceasta e prima fază

O parte a celulelor pulmonare fabrică mucus, care apără țesutul pulmonar de agenții patogeni, asigurându-i buna funcționare. Cealaltă parte a celulelor, cilii, acționează ca niște agenți de salubritate, înlăturând impuritățile. Oamenii de știință au observat că noul coronavirus se comportă exact ca SARS: atacă și omoară cilii. Cilii distruși se desprind și, laolaltă cu impuritățile din plămâni, obstrucționează căile respiratorii.  Așa se instalează pneumonia.

În acest moment începe faza a doua

Organismul declanșează răspunsul imunitar și inundă, la propriu, plămânii cu celule imunitare menite să înlăture agentul patogen și să repare țesutul pulmonar. Sunt cazuri în care răspunsul imun e bine țintit; zona infectată e identificată corect, virusul e ucis, iar țesutul e refăcut. Sunt însă cazuri în care răspunsul e disproporționat, iar celulele imunitare nu acționează doar în zona afectată, ci atacă totul în drumul lor, distrugând nu doar virusul și infecția provocată de acesta, ci și țesutul pulmonar sănătos. Altfel spus, sistemul imunitar face mai mult rău decât bine. În acest caz, pneumonia se agravează.

A treia fază

Procesul distructiv continuă în plămâni, apar leziunile și se poate instala insuficiența respiratorie. În acest stadiu, pacienții trebuie ventilați mecanic. Tot în acest stadiu, din cauză că procesul inflamator crește permeabilitatea membranei pulmonare, se poate ajunge la edem. În cazurile severe, plămânii se umplu de lichid, pacientul nu mai poate respira și moare. Chiar dacă nu se ajunge la deces, pacienții râmân cu sechele la nivelul plămânilor pentru tot restul vieții. E vorba despre cicatricile care se formează pe locul leziunilor și care reduc capacitatea pămânilor de a se dilata și contracta atunci când respirăm.

Intestinele

În timpul epidemiilor de SARS și MERS, un sfert din pacienți au prezentat diaree. În cazul Covid-19, cazurile de persoane infectate care au acuzat dureri abdominale și diaree sunt rare, însă simptomele nu trebuie ignorate. Virusurile din această familie, cea a coronavirusurilor, intră în organism cu ajutorul receptorilor prezenți în membrana celulelor; dacă găsesc receptori compatibili, se atașează și încep invazia. Pentru simplificare, imaginați-vă că fac autostopul.

SARS și MERS s-au înmulțit necontrolat în intenstinul gros, în vreme ce Covid-19 ar “prefera” intestinul subțire, au concluzionat cercetătorii. Urme ale noului virusul au fost detectate însă în fecale în peste 1.000 de cazuri de infecții cu Covid-19.

Sistemul circulator

Citokinele, moleculele care transmit informații între celule diferite, sunt folosite de sistemul imunitar ca semnal de alarmă în caz de atac al unui agent patogen. Activate, citokinele recrutează celulele imunitare și le direcționează către locul infecției.
Sistemul circulator e dat peste cap și apar probleme la nivelul organelor. Din acest moment, situația începe să se agraveze. În cazurile cele mai severe de coronaviroză, soldate cu moartea pacienților, acțiunea citokinelor coroborată cu problemele pulmonare au dus la insuficiență multiplă de organe. Practic, organele au cedat pe rând. Oamenii de știință încă încearcă să afle dacă nu cumva acest răspuns imunitar disproporționat e potențat de afecțiuni preexistente, ca diabetul sau bolile cardiovasculare.

Ficatul

Când un virus din familia coronavirusurilor se răspândește dincolo de sistemul respirator, ficatul e unul dintre primele organe afectate. În urma necropsiilor efectuate pe victime de SARS, MERS și Covid-19, s-a observat țesut hepatic afectat – în cele mai multe cazuri, în mică măsură, dar au fost și cazuri de afectare serioasă sau chiar insuficiență hepatică.

Așadar, ce se întâmplă când ajunge coronavirusul la ficat? “Ficatul este un organ puternic vascularizat, de aceea e ușor de atacat de un virus după ce acesta pătrunde în sânge”, explică Anna Suk-Fong Lok, cercetător la University of Michigan Medical School și fost președinte al Asociației Americane de Cercetare a Bolilor Hepatice. Ficatul îndeplinește multe funcții în organism. Printre acestea, filtrarea sângelui și neutralizarea toxinelor, sinteza colesterolului, fosfolipidelor, lipoproteinelor și lipidelor, metabolizarea glucidelor și proteinelor, producere bilei, care e responsabilă pentru descompunerea grăsimilor. Într-un organism sănătos, ficatul trece printr-un proces continuu de regenerare. Celulele hepatice ajunse la maturitate mor și eliberează enzime în fluxul sangvin, în vreme ce ficatul produce noi celule. Este și motivul pentru care se poate face transplant de ficat de la un donator viu – partea prelevată pentru transplant se reface. Ficatul infectat cu coronavirus nu se mai reface însă în ritmul obișnuit. Anna Suk-Fong Lok spune că oamenii de știință încă nu știu exact cum se comportă Covid-19 în acest organ, însă au două ipoteze de lucru:

  • virusul ar putea afecta direct celulele hepatice, distrugându-le pe măsură ce se înmulțește.
  • ficatul ar fi victima răspunsului imun disproporționat al organismului la atacul virusului, acest răspuns imun declanșând o inflamație masivă la nivel hepatic.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Greșeala banală care a costat-o pe o familie de români 150 de euro în vacanță. “A mai pățit cineva așa ceva”
Capital.ro
Interzis pentru proprietarii de apartamente. Cei care stau la bloc trebuie să le desființeze
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Tot mai multe spargeri de mașini în Grecia. Ce faci dacă rămâi fără acte
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au luat permisul de conducere. Trebuie să-l ai pe mașină timp de 12 luni
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Fraudă uriașă de peste 120 milioane de dolari în criptomonede investigată în România
MediaFlux
CREȘTE vârsta de PENSIONARE. GRAFICE din noua LEGE a pensiilor
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!