O echipă de cercetători de la Universitatea Deakin din Melbourne a publicat un articol în „Flavour Journal” în care susţine că al şaselea gust primar este grăsimea, scrie greatnews.ro.
„Dovezile pe care le avem acum sunt clare şi îndeajuns de copleşitoare pentru a numi grăsimea un gust”, a declarat Russell Keast de la Universitatea Deakin.
Citeşte şi Condimente care înlocuiesc sarea
Aristotel cataloga încă din anul 330 înaintea erei noastre grăsimea drept un gust, iar în timpurile moderne a fost asociată mai mult cu textura, eliberarea de arome şi proprietăţile termice ale mâncării şi nu cu simţul gustului.
În 2002 a existat prima modificare importantă în domeniu, atunci când umami a fost acceptat. Atunci când este însoţit de cel puţin o aromă de bază precum cea de dulce, sărat, amar sau acru, umami activează senzaţia de desfătare la nivelul creierului.
Umami conţine un aminoacid ce se regăseşte în melasa din sfeclă, în muşchi și în ţesuturi organice şi este folosit în medicină ca tonic al sistemului nervos central. În mod natural, substanţa se regăseşte în carne, brânzeturi şi ciuperci.
Pentru ca grăsimea să fie considerată un gust, trebuie să îndeplinească cinci criterii, care includ faptul că limba are papile gustative care pot detecta prezența de acizi grași. În cercetările anterioare, în care 500 de voluntari au fost atent monitorizați pe parcursul a mai multor ani, s-a demonstrat faptul că cei care sunt sensibili la gustul de grăsime mănâncă mai puțin.
Citeşte şi Factori şi alimente care asigură saţietatea