Cercetătorii au aflat ce ar putea produce cutremurele de mare adâncime

Transformarea olivinei, în condiţii de presiune foarte ridicată din mantaua terestră, ar putea reprezenta cauza producerii cutremurelor de adâncime, conform unui studiu realizat în contextul producerii celui mai puternic seism de adâncime înregistrat vreodată, în luna mai, în apropierea coastelor Rusiei,.
Cristina Dinu
21 sept. 2013, 10:11
Cercetătorii au aflat ce ar putea produce cutremurele de mare adâncime

Seismul cu magnitudinea de 8,3 grade s-a produs la 24 mai 2013, în Marea Okhotsk, la mare adâncime în mantaua terestră. Acest eveniment seismic, descris în ultimul număr al revistei Science, rămâne un mister pentru că oamenii de ştiinţă încă nu pot înţelege pe de-a-ntregul cum este posibilă producerea unor seisme atât de puternice la adâncimi atât de mari, scrie Agerpres.

„Este cel mai mare eveniment seismic cunoscut, de acest fel”, susţine unul dintre co-autorii studiului, Thorne Lay, seismolog la Universitatea California din Santa Cruz. „Este foarte similar cu cutremurele produse la suprafaţă, deşi epicentrul său a fost la o adâncime de 600 de kilometri. Ne este extrem de greu să înţelegem cum se poate produce un seism la o astfel de adâncime, în condiţii de presiune extremă”.

Seismul din Marea Okhotsk s-a produs la adâncimea de aproximativ 609 kilometri, în zona unei fisuri apărute acolo unde Placa Pacificului pătrunde în mantă – stratul de roci plastice fierbinţi aflat sub crustă. Deşi s-a produs la o adâncime enormă, seismul a fost simţit de oameni din Rusia, dar din fericire nu s-au înregistrat victime şi nici pagube materiale.

Prin analiza datelor seismologice globale, cercetătorii au ajuns la concluzia că este vorba de cel mai mare seism de adâncime înregistrat vreodată. Un alt mare cutremur de adâncime s-a produs în Bolivia în 1994 şi, deşi a avut aceeaşi magnitudine, a eliberat mai puţină energie.

Unda seismică s-a propagat cu viteza extraordinară de aproximativ 14.400 de km/h. „Fisura s-a propagat ca şi cum ai sparge un pahar din sticlă. Nu ştim cum a fost posibil aşa ceva, dat fiind condiţiile de presiune uriaşă din zona epicentrului”, a comentat Thorne Lay.

Una dintre ipoteze susţine că apa sau dioxidul de carbon lichid s-au scurs în fisură, lubrificând-o, şi permiţând astfel celor două straturi de roci să alunece unul peste celălalt mult mai rapid. Această ipoteză are însă un punct nevralgic în faptul că este greu de imaginat cum apa în stare lichidă ar fi ajuns să se infiltreze la adâncimi atât de mari unde condiţiile de temperatură şi presiune sunt extreme.

„Ar putea fi alte surse de fluide pe care nu le cunoaştem”, a mai adăugat Lay.

O altă ipoteză susţine că ar fi posibil ca principalul tip de rocă din această zonă a mantalei, denumită olivină, trece printr-o transformare minerală din cauza presiunii enorme la care este supusă, transformare ce apoi declanşează alunecarea dintre straturi de roci diferite.

Într-un alt articol publicat în acelaşi număr al revistei Science oamenii de ştiinţă analizează această ipoteză conform căreia transformarea mineralelor este principala cauză declanşatoare a cutremurelor de adâncime.

În acest studiu cercetătorii au supus o mică bucată de olivină, de câţiva milimetri, la o presiune de 50.000 de ori mai mare decât cea atmosferică – presiune echivalentă celei din mantaua Pământului. În aceste condiţii olivina s-a transformat într-o structură cristalină diferită denumită spinel şi propagă unde (una dintre cele două tipuri principale de unde generate de cutremur) care se deplasează extrem de repede.

„Acestea se propagau suficient de rapid încât să poată emite ultrasunete”, a adăugat şi Alexandre Schubnel, co-autor al acestui studiu. Schubnel este specialist în materiale la Centrul Naţional pentru Cercetări Ştiinţifice din Franţa. Aceste unde au proprietăţi similare cu cele depistate în cazul cutremurelor de adâncime, a mai explicat el.

Oamenii de ştiinţă susţin însă că este nevoie, în continuare, de mai multe studii în acest domeniu, pentru a dezvălui misterul producerii cutremurelor de adâncime.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Prioritatea guvernului este sprijinirea economiei, declară Kelemen Hunor
MediaFlux
AVERTISMENTUL lui DONALD TRUMP! AMENINȚĂ că va prelua CONTROLUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!