Cercetătorii au creat un „firewall genetic” pentru izolarea biologică a organismelor modificate genetic

La un an după ce au obținut organisme care folosesc un cod genetic diferit de orice altă formă de viață, două echipe de oameni de știință au depășit o altă bornă în noul domeniu al "biologiei sintetice": ei au creat o bacterie care nu poate supraviețui în absența unei anumite substanțe chimice obținute în laborator, reușită care are potențialul de a dărâma un obstacol major în calea folosirii la scară largă a organismelor modificate genetic (GMO).
Iulian Tudor
22 ian. 2015, 19:28
Cercetătorii au creat un

Organism modificat genetic sau transgenic este termenul cel mai folosit pentru a defini o plantă de cultură sau un animal aparent normal căruia, prin intermediul unor tehnici de inginerie genetică, i s-au transferat gene de la alte specii (plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar gene umane), pentru a-i conferi anumite proprietăți noi, potrivit Agerpres.

Reușita celor două echipe de cercetători, prezentată în ultimul număr al revistei Nature, oferă un fel de „firewall genetic” pentru izolarea biologică a organismelor modificate genetic — o modalitate prin care oamenii de știință se asigură că aceste organisme nu pot supraviețui în natură, în afara unui mediu controlat.

Deși cele două echipe de cercetători au obținut acest „firewall genetic” în organismul unei bacterii, „nu există nicio barieră fundamentală” pentru a aplica aceeași tehnică și pe plante sau animale modificate genetic, conform biologului George Church de la Harvard Medical School, coordonatorul uneia dintre cele două echipe de cercetători.

Dacă această tehnică se dovedește un succes va putea fi folosită în microbi modificați genetic pentru diferite scopuri — de la fermentarea laptelui pentru a obține iaurt sau brânzeturi și până la sinteza biocombustibililor sau curățarea deversărilor toxice și producția de medicamente.

În prezent sunt folosiți deja microbi în astfel de scopuri — organisme „modificate genetic”, spre exemplu, pentru a absorbi deversările marine de petrol sau pentru a produce insulină. Folosirea la scară largă a acestor microorganisme a fost însă interzisă de teamă că ar putea scăpa în mediul natural și ar afecta grav ecosistemul, intrând în contact cu speciile naturale.

În cadrul noului experiment, echipele conduse de George Church și de un fost coleg de-al său, Farren Isaacs, au creat tulpini ale bacteriei Escherichia coli (E coli) care conțin ADN artificial și au nevoie de aminoacizi sintetici pentru a supraviețui. Iar cum astfel de aminoacizi nu există în natură, această condiție acționează ca un „firewall”, asigurând că orice astfel de organism modificat genetic care ajunge în mediul natural va muri înainte să producă o contaminare.

Oamenii de știință au operat 49 de modificări genetice în genomul bacteriei E. coli pentru a asigura dependența organismului rezultat de acest aminoacid sintetic. Probabilitatea ca aceste microorganisme să revină în mod natural la structura genetică anterioară intervenției oamenilor de știință, eliminând modificările operate, este astronomic de mică, asigură George Church, făcând practic imposibilă contaminarea mediului natural cu astfel de organisme.

DailyBusiness
Lidia Fecioru, remediul natural pentru a preveni răcelile și probleme digestive. Nu mai arunca cojile de la portocale și mandarine
Spynews
El este Sergiu, tânărul de 23 de ani care a murit în accidentul tragic din Alba. Șoferul ar fi presimțit că își pierde viața | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Marin a spus adevărul despre intervențiile estetice: „Este un subiect tabu!”
Fanatik.ro
Cum să adormi repede și să ai un somn odihnitor. Ce este musai să ai în dormitor
Capital.ro
Victorie imensă pentru Călin Georgescu. A venit verdictul astăzi, 27 ianuarie
Playtech.ro
Peștele considerat cel mai toxic din lume, consumat și de români: Bogat în Omega-3 și alți nutrienți, dar o problemă numită...
DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Adevarul
Istoria clanului Remmo, cea mai temută organizație criminală din Germania. Legătura cu furtul tezaurului dacic din Olanda
wowbiz.ro
Violeta Bănică, declarație ȘOC despre mama sa, în direct: „În ultimul timp e foarte obraznică. Te rog frumos să te oprești”
Spynews
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată să-l viziteze pe tatăl lor, care a vrut să mă omoare!”
Spynews
De ce nu o acceptă Narcisa pe noua iubită a lui Alberto Guță! Ar fi intrat în datorii pentru el: ”Am cheltuit tot”
Evz.ro
Alertă! Coca-Cola dispare din magazine. Conține un produs periculos
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Laura Vicol, adevărul despre idila cu Leo de la Strehaia! Avocata a dat cărțile pe față: „Ne iubim”
Cancan.ro
Ce umilințe a trăit Alina Sorescu alături de Alexandru Ciucu! Ce îi făcea: „Șantaj emoțional, dispreț față de…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Toată țara îl plânge. Nu va fi uitat niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Alin Stratan, găsit mort! Șocanta descoperire a paralizat România
substantial.ro
Crin Antonescu atrage atenția asupra impactului furtului artefactelor asupra extremismului
MediaFlux
Horoscopul lunii Februarie 2025. Zodiile cărora le surâde, din plin, norocul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid