Omul de Neanderthal a dispărut pentru că era prea deştept şi, prin urmare, a devenit victima propriei adaptabilităţi la situaţii dificile. Cu alte cuvinte era prea deştept pentru binele lui.
Cercetătorii americani au descoperit că oamenii de Neanderthal şi cei moderni erau la fel de deştepţi şi de sofisticaţi, scrie Daily Mail. Mai mult, cele două specii au coexistat şi au convieţuit, ba chiar s-au şi împerecheat, „şarmul” şi inteligenţa oamenilor de Neanderthal făcându-i să fie consideraţi buni parteneri. În timp, însă, oamenii moderni, care erau oricum mai numeroşi, au devenit majoritari şi astfel s-a stins omul de Neanderthal, în urmă cu 30.000 de ani.
Concluziile oamenilor de ştiinţă au apărut după ce aceştia au simulat pe computer viaţa oamenilor din Europa şi Asia în timpul ultimei ere glaciare. Cele două subspecii au călătorit împreună în căutare de hrană, obiceiurile lor erau aceleaşi, iar oamenii de Neanderthal au fost de fapt absorbiţi de cei moderni.
Astfel, acest nou studiu, apărut în publicaţia ştiinţifică Human Ecology, vine foarte bine în completarea concluziilor altor cercetători, care au descoperit că aproximativ 4% din genomul omului modern este moştenit de la cel al omului de Neanderthal.