O echipă de cercetători portughezi de la Universitatea Nova din Lisabona a realizat un studiu care arată că berea poate îmbunătăți flora intestinală. Acest studiu a avut un număr limitat de participanți, ceea ce a făcut ca procesul să amintească mai mult de o degustare de bere decât de un studiu medical amplu.
Cercetarea a implicat două grupuri de bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 58 de ani. Un grup a consumat zilnic 330 de mililitri de bere fără alcool timp de patru săptămâni, în timp ce celălalt grup a băut aceeași cantitate de bere alcoolică (cu un conținut de alcool de 5,2%). Pe parcursul studiului, participanții au păstrat aceleași obiceiuri alimentare.
După patru săptămâni, niciunul dintre participanți nu a înregistrat o creștere în greutate. În schimb, s-a observat o creștere de aproximativ șapte procente a bacteriilor rezidente în flora intestinală a participanților, indicată de analizele de scaun. De asemenea, a fost constatată o varietate mai mare de bacterii benefice în intestin.
Cercetătorii consideră că hameiul din bere, care conține polifenoli (micronutrienți vegetali), este responsabil pentru aceste efecte pozitive asupra sănătății intestinale. Pe durata experimentului, s-a utilizat bere lager – un tip de bere ușoară, de fermentație inferioară, preparată la temperaturi scăzute.
Deși alcoolul are în general un efect dăunător asupra florei intestinale, studiul sugerează că beneficiile hameiului din bere pot contrabalansa aceste efecte negative. Astfel, efectele pozitive observate ar putea fi valabile și pentru alte tipuri de bere.
Berile lager, inclusiv faimoasa bere Pilsner, sunt apreciate la nivel mondial pentru gustul lor desăvârșit și aspectul clar. Aceste beri se obțin printr-un proces de fermentație în două etape: prima etapă durează între 7 și 10 zile la temperaturi cuprinse între 5 și 13 grade Celsius, iar a doua etapă se desfășoară la temperaturi de 0-2 grade Celsius.
Printre stilurile populare de bere lager se numără bock, doppelbock, rauchbier (bere afumată), helles, dunkel, dark lager și strong lager. Berile lager au, în general, o concentrație alcoolică de aproximativ 5%, compoziția și spuma lor fiind mai ușoare comparativ cu alte tipuri de bere. Este recomandat să fie consumate la o temperatură de aproximativ 5 grade Celsius.
Citeşte şi: Terapia care o ajută pe Marina Dina să se relaxeze: „Este benefică în perioada aceasta”