Cea mai periculoasă şi mortală fază a unei tumori este atunci când se răspândeşte prin corp. Cercetătorii de la Universitatea Cornell din SUA au creat nanoparticule care rămân în sânge şi omoară celulele canceroase cu care se întâlnesc.
Ei spun că impactul este „dramatic”, dar că mai este nevoie de multă muncă.
Unul dintre cei mai importanţi factori în speranţa de viaţă a unei persoane diagnosticate cu cancer este dacă tumoarea s-a răpândit sau nu în corp, formând metastaze.
„Circa 90% din morţile din cauza cancerului sunt legate de metastaze”, a declarat profesorul Michael King.
Echipa de la Cornell a creat o nouă metodă pentru a rezolva problema. Experţii au ataşat o proteină care distruge cancerul, denumită Trail, care deja a mai fost folosită în experimente împotriva acestei boli, şi alte proteine lipicoase unor mici sfere sau nanoparticule.
Când aceste sfere sunt injectate în sânge, ele se lipesc de celulele albe. Testele au arătat că celulele albe se vor lipi apoi, la rândul lor, de celulele canceroase care s-au desprins din tumoarea principala şi care încearcă să se răspândească.
Raportul din revista „Proceeding of the National Academy of Sciences” arată că rezultatul este moartea celulelor canceroase.
„Datele arată un efect dramatic: nu este doar o uşoară schimbare în numărul celulelor canceroase. Rezultatele sunt remarcabile, atât în sângele uman cât şi în cel al şoarecilor. După două ore de la intrarea în sânge, celulele canceroase s-au dezintegrat„, a precizat prof. King.
El crede că nanoparticulele ar putea fi folosite înainte de chirurgie sau de radioterapie şi mai ales la pacienţii cu tumori foarte agresive, pentru a preveni răspândirea lor.
Din păcate, până la testele pe oameni va mai dura o perioadă, întrucât este nevoie mai întâi de teste de siguranţă pe şoareci şi animale mai mari. Până acum, s-a dovedit că această metodă nu are efecte importante asupra sistemului imunitar şi nici nu afectează alte celule ale sângelui.