Oamenii de ştiinţă au descoperit că două tipuri de celule prezentau niveluri ridicate ale proteinelor de intrare pe care le foloseşte COVID-19 pentru a pătrunde în corpul uman, relatează Agerpres.
Potrivit specialiştilor, identificarea acestor celule ar putea explica rata mare de transmitere a acestui virus.
În plus, cercetarea a demonstrat că celule din ochi şi din unele organe conţin, de asemenea, proteine de pătrundere virală.
Cele două celule au fost descoperite pentru că prezentau niveluri foarte ridicate ale proteinelor de intrare pe care le folosește de obicei Covid-19 pentru a pătrunde în corpul uman.
Astfel, rata mare de transmitere a acestui virus ar putea fi explicată după mai multe luni în care oamenii de știință nu aveau prea multe indicii.
Mai mult, cercetătorii au concluzionat că unele organe conțin proteine de pătrundere virală, ochii fiind o altă „ușă” pe unde coronavirusul poate intra foarte ușor în organism.
Un lucru cert, după ce au prelevat probe de la sute de persoane bolnave, concentrațiile virale sunt mult mai mari în nas, comparativ cu cele din gât. Descoperirea va avea mari implicații în viitor atunci când oamenii de știință vor încerca să găsească un tratament eficient contra bolii.
Între timp, specialiștii au concluzionat că boala afectează cel mai mult plămânii, însă poate afecta și alte organe precum inima și rinichii. Totodată, Covid-19 ar provoca cheaguri de sânge care pot fi fatale.
Modul în care boala se transmite prin strănut, tușit sau vorbit îi va ajuta mult pe specialiști când vor încerca să dezvolte un vaccin, conform sursei citate.
“Am descoperit că proteina receptor ACE2 şi proteaza TMPRSS2 care pot activa intrarea SARS-CoV-2 sunt exprimate în celule din diferite organe, inclusiv celule de pe mucoasa interioară a nasului. Am dezvăluit apoi că celulele ce secretă mucus şi celulele ciliate din nas prezentau cele mai ridicate niveluri ale ambelor proteine virale de COVID-19 dintre toate celulele din căile respiratorii. Acest lucru face ca aceste celule să fie cea mai probabilă cale iniţială de infecţie pentru acest virus”, a dezvăluit doctorul Waradon Sungnak, autorul studiului, de la Wellcome Sanger Institute.
Medicul olandez Martijn Nawijn de la Centrul Medical Universitar din Olanda crede că descoperirea e revoluționară: “Este pentru prima dată când aceste celule din nas au fost asociate cu COVID-19. Deşi există numeroşi factori care contribuie la transmisibilitatea virusului, descoperirile noastre sunt în concordanţă cu ratele de infectare rapidă ale virusului, observate până în prezent. Localizarea acestor celule, pe suprafaţa internă a nasului, le face foarte accesibile virusului şi, de asemenea, poate contribui la transmiterea către alte persoane”.
Cercetarea a fost realizată de Wellcome Sanger Institute, Centrul Medical Universitar Groningen, Universitatea Coasta de Azur, Centrul Naţional Francez de Cercetări Ştiinţifice (CNRS). Specialiștii au analizat țesuturi diferite de la peste douăzeci de persoane neinfectate.