Oamenii de ştiinţă s-au întrebat dacă cameleonii au apărut în Africa şi s-au răspândit apoi în lume, îndeosebi în Madagascar, sau invers, dacă au plecat din această insulă din Oceanul Indian, diversificându-se apoi într-o mulţime de specii. Răspunsul este greu de dat, deoarece marea majoritate din cele 195 de specii de cameleoni identificate până acum sunt împărţite între Africa şi Madagascar, ambele făcând parte în trecutul îndepărtat dintr-un continent gigant, numit Gondwana, scrie Agerpres.
Continentul s-a rupt acum circa 120 milioane de ani, Africa continentală şi insula depărtându-se apoi şi fiind acum despărţite de 400 km de apă. Pentru că fosilele descoperite arată că bunicul tuturor cameleonilor a apărut doar după despărţirea insulei de continent, oamenii de ştiinţă încearcă de multă vreme să afle de care parte a mării a apărut animalul.
Un nou studiu, bazat pe analiza genetică a 174 de specii diferite de cameleoni, ajunge la concluzia că ei provin din Africa. Odiseea care le-a permis cameleonilor să ajungă în toată lumea ar fi fost începută de şopârle cu simţul aventurii, care au călătorit pe ramuri uscate şi alte resturi plutitoare pe râurile africane cu cotele în creştere, purtate apoi în mare.
„Am descoperit că acest lucru s-a întâmplat pentru prima oară acum 65 milioane de ani, în cretacicul superior, apoi încă o dată, acum 45 de milioane de ani, în oligocen” a spus Krystal Tolley de la Institutul sud-african pentru Biodiversitate, principalul autor al studiului. Cele două episoade de dispersie au avut loc „foarte probabil din Africa spre Madagascar”, tendinţă confirmată de direcţia principalelor curente oceanice din cele două perioade vizate, arată cercetătoarea.
Contrar a ceea ce se întâmplă astăzi, curentele dominante curgeau atunci dinspre Africa spre coastele malgaşe, adaugă Krystal Tolley.
Un alt studiu de mare amploare despre cameleoni, apărut în 2002, ajunsese la concluzia că originea acestor animale ar fi malgaşă. Autorii apreciau atunci că reptilele au plecat din Madagascar, au traversat canalul Mozambic şi au ajuns în Africa, suferind apoi o serie de diferenţieri şi evoluând în funcţie de climă şi mediul de la locul de adopţie.