Faptul că un bărbat se holbează la sânii unei femei este considerat în societate o dovadă de mitocănie sau un semn că acesta ar putea fi puţin prea preocupat de sex. Se pare însă că un astfel de gest este doar o reacţie neurologică şi ar face parte din ritualul de curtare, dacă ne luăm după explicaţia profesorului de psihiatrie Larry Young, de la Emory University.
Profesorul studiază premisele neurologice ale comportamentelor sociale complexe şi consideră că pasiunea bărbaţilor pentru sâni este un „bagaj” genetic transferat de la o generaţie la alta încă de la începuturile evoluţiei omului. Mai exact, este vorba despre circuitul neurologic care stă la baza legăturii mamă-copil şi care se dezvoltă în perioada alăptării la sân. Mai mult, acesta stă, potrivit teoriei lui Younb, şi la baza legăturilor de cuplu.
Atracţia bărbaţilor pentru sâni „este un efect cerebral care se produce la bărbaţii heterosexuali în timpul pubertăţii”, spune Young.
„Bărbaţii încep atunci să fie atraşi de sâni în context sexual, pentru că rezultatul acestei atracţii este activarea circuitelor de «legătură» ale femeilor, acelea care le fac să se simtă mai ataşate de un bărbat. Este un comportament pe care bărbaţii au învăţat să-l folosească pentru a stimula instinctele materne ale femeilor„, explică Young. Mai exact, Young susţine că stimularea erotică a sânilor unei femei are un efect similar cu alăptarea. Concret, în ambele cazuri stimularea mameloanelor eliberează oxitocină, cunoscută şi ca „drogul iubirii”, hormon care invadează creierul femeii şi o face să-şi concentreze întreaga atenţie şi afecţiune asupra bebeluşului, în cazul alăptării, sau a bărbatului, când discutăm despre relaţii intime.