Cercetătorii au descoperit un nou compus care ajută în lupta împotriva rezistenţei la antibiotice

Ce putem face împotriva rezistenței la antibiotice? În prezent, rezistența la antibiotice este una din cele mai înspăimântătoare amenințări pentru oameni, la nivel mondial, o provocare mare în lumea sănătății. Din păcate, acest fenomen a apărut în mod natural, pentru că oamenii folosesc prea des antibiotice, chiar și pentru bolile mai puțin grave și de aceea se poate produce rezistența la aceste substanțe. Fenomenul creat poate provoca pierderi mari pentru sănătate și economie. Cercetătorii vor să prevină rezistența la antibiotice și problemele legate de aceasta, pentru a ajuta oamenii.
Romania TV
25 feb. 2020, 08:05
Cercetătorii au descoperit un nou compus care ajută în lupta împotriva rezistenţei la antibiotice

Oamenii de știință au explorat efectele unice ale unor canabinoizi naturali, derivați din planta Cannabis, și au descoperit că unii sunt mai eficienți decât s-au așteptat. Unul dintre compuși este un fitocannabinoid (CBG) cu proprietăți antibiotice, care ar putea combate infecțiile din spitale cu anumite tipuri de bacterii.

Studiul realizat de oamenii de știință a avut scopul de a descoperi proprietățile antibiotice pe care le-ar putea avea cinci compuși de canabis. Rezultatele au arătat că doar un compus are efect antibiotic, este numit cannabigerol (CBG) și poate distruge Staphylococcus aureus – o bacterie (ce produce infecții în sânge) și care este rezistentă la meticilină (MRSA). În trecut, cand medicii detectau această infecție la pacienți prescriau acest antibiotic pentru tratament. Din păcate meticilina numai este eficientă în combaterea bacteriei cu Staphylococcus.

Specialiștii au spus că Staphylococcus aureus a produs cele mai comune infecții spitalicești în ultimii ani. Majoritatea infecțiilor diagnosticate la 2 zile de la spitalizare, sau la 3 zile de la externare sunt considerate de medici ca fiind luate din spital. De asemenea, infecțiile depistate la o lună de la operația chirurgicală sunt tot din spital. Principalele simptome ce apar în caz de infecții sunt: febră, durere de cap, greață, diaree, vărsături, dificultate și senzație de arsură la urinare, probleme respiratorii.

Alte bacterii comune care sunt vinovate de producerea frecventă a infecțiilor nosocomiale sunt:

  • Infecțiile din sânge sau ale tractului urinar cu Enterococi

  • Infecțiile la rinichi, sistemul respirator și tractul urinar cu bacterii tip Pseudomonas aeruginosa

  • Infecțiile la nivelul tractului urinar cu bacteria E.Coli.

Pacienții pot lua germeni din spital, de la alt pacient din apropierea lui care este infectat, sau din cauza unor manevre medicale neadecvate.

Unul din oamenii de știință – Eric Brown – de la Universitatea din Ontario, a arătat faptul că există canabinoizi care sunt compuși asemănători medicamentelor. El a precizat că vor continua cercetările privind potențialul cannabinoizilor ca antibiotice.

Un alt cercetător – Mark Blaskovich – de la Universitatea din Queensland, a studiat de asemenea compușii de canabis și a ajuns la concluzia că această plantă are compuși cu proprietăți antibiotice. El a comparat canabisul cu alte plante care au proprietăți antibacteriene, cum ar fi usturoiul, curcumina, frunzele de arbore de ceai.

Studiile și cercetările în domeniu au arătat că există o diferență între compusul cannabigerol (CBG) și compusul cannabidiol din ulei cbd. Ambii sunt compuși naturali din planta Cannabis, care nu au efect psihoactiv. Asta înseamnă că nu afectează facultățile mintale ale oamenilor. CBG-ul poate interacționa cu sistemul endocannabinoid și are anumite efecte.

S-au făcut experiențe pe șoareci în laborator și s-a constatat efectul de creștere în greutate la aceste animale prin folosirea în tratamente a compusului CBG. Alte studii au arătat efectul neuroprotector al CBG-ului și de stopare a dezvoltării unor tumori.

În cazul utilizării compusului canabidiol (CBD), în cazuri de cancer, sunt ameliorate simptomele create de chimioterapie la pacienți: dureri articulare și neuropate, amețeli, stări de greață. Medicii au spus și de capacitatea compusului CBG de a reduce inflamațiile, care pot fi ameliorate în mod eficient și de CBD.

Ambii compuși fac provin din CBGA un fel de “celulă stem” a canabinoizilor; din aceasta se formează mare parte din compușii plantei cum ar fi CBDa și THCa. În prezent, cercetătorii recomandă folosirea compusului CBD în tratamentul simptomelor multor boli și afecțiuni; în cazul CBG-ului care se folosește în prezent pentru ameliorarea simptomelor pentru suferinzii de glaucom, ei precizează că sunt necesare și alte cercetări pentru a indica produsul în alte tratamente.

Studiul realizat de oamenii de știință arată că plantele canabis pot oferi compuși care să distrugă bacteriile rezistente la medicamentele antibiotice. Asta ar putea fi un mare avantaj, pentru că s-ar putea ridica speranța de viață a celor care au astfel de infecții spitalicești, sau dobândite din afara centrelor de asistență medicală.

În prezent, rezistența la antibiotice este o amenințare pentru sănătatea publică mondială și de aceea cercetătorii doresc găsirea unor noi alternative la antibioticele care și-au pierdut eficiența pentru anumite bacterii. Oamenii au tendința de a lua antibiotice și pentru boli ușoare, consideră că vindecarea lor depinde de aceste medicamente.

Consumul prea mare de antibiotice nu este bun, pentru că poate provoca rezistența la antimicrobiene. Asta are consecințe, tratamentul devine mai lung și deseori destul de greu de făcut de pacient. Antibioticele au efecte secundare pentru organism, ceea ce este un mare dezavantaj.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Engie, anunț important pentru toți clienții. Ce se va întâmpla pe 24 ianuarie
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Dramă în sportul românesc. A murit la 27 de ani
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Mark Rutte clarifică: Aderarea Ucrainei la NATO nu depinde de voința Rusiei
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București