Cercetătorii au descoperit un nou efect secundar al COVID-19. Ce este „Degetul COVID”

Oamenii de știință cred că pot explica "degetul Covid", unul dintre cele cinci tipuri de iritații care îi afectează pe unii pacienți infectați cu noul coronavirus.
Filip Stan
06 oct. 2021, 17:56
Cercetătorii au descoperit un nou efect secundar al COVID-19. Ce este

Degetul COVID. Cercetătorii spun că au identificat părţile sistemului imunitar care par a fi implicate. Descoperirea publicată în British Journal of Dermatology poate ajuta dezvoltare de tratamente pentru a uşura simptomele, relatează BBC. „Degetul Covid” pare a fi un efect secundar al trecerii corpului în etapa de apărare față de virus.

Poate să apară la orice vârstă, dar afectează mai frecvent copiii şi adolescenţii. Erupţia cutanată poate fi extrem de dureroasă şi poate duce la mâncărime. La nivelul degetului de la picior apar vezicule sensibile şi umflături.

Eurpţiile cutanate în urma infecţiei cu coronavirus apar în general la persoanele care nu prezintă alte simptome, astfel încât legătura cu virusul nu era făcută.

Valeriu Gheorghiță: „Dacă avem copilul simptomatic nu ne gândim la o răceală, e foarte posibil să fie COVID”
Descoperirile din studiului, bazate pe teste de sânge şi piele, sugerează că două părţi ale sistemului imunitar joacă un rol în aceste cazuri. Ambele implică mecanisme pe care organismul le foloseşte pentru a combate coronavirusul.

Una este o proteină antivirală numită interferon de tip 1, iar cealaltă este un tip de anticorp care atacă în mod greşit propriile celule şi ţesuturi ale persoanei, nu doar virusul invadator.

Românii vor face și a patra doză a vaccinului anti-Covid. Valeriu Gheorghiță: „Un rapel la fiecare șase luni”. Categoriile vizate
Cercetătorii au studiat 50 de persoane cu „degetul Covid” în primăvara anului 2020 şi alte 13 persoane cu leziuni similare care nu erau legate de infecţiile cu Covid, deoarece acestea au apărut cu mult înainte de începerea pandemiei.

Podiatrul din Marea Britanie, dr. Ivan Bristow, a spus că pentru majoritatea leziunile dispar de obicei de la sine. Dar unii ar putea avea nevoie de tratament. Descoperirea cauzei va ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru a o gestiona mai eficient, a spus el.

Cercetătorii au urmarit situatia a 50 de persoane care aveau această afecțiune în primăvara anului 2020 și altor 13 persoane cu leziuni similare, care nu erau legate de infecțiile cu Covid, deoarece acestea au apărut cu mult înainte de începerea pandemiei. Ei speră că descoperirile vor ajuta pacienții și medicii să înțeleagă mai bine situația.

Ivan Bristow, pediatru în Marea Britanie, a explicat că la majoritatea pacienților leziunile dispar de obicei de la sine, așa cum se întâmplă în cazul perioadelor de frig sau în problemele de circulație. Unii însă aveau nevoie de tratament cu creme și alte medicamente.

Explicațiile vor ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru a o gestiona mai eficient problema, a spus el.

Dermatologul Veronique Bataille a spus că „degetul Covid” a fost văzut foarte frecvent în faza incipientă a pandemiei, dar a fost mai puțin frecvent în această perioadă când este răspândită varianta Delta. Acest lucru s-ar putea explica prin faptul că mai mulți oameni sunt vaccinați sau au o anumită protecție împotriva Covid.

După vaccinare, afecțiunea a fost prezentă mai rar, a spus ea. Problemele cutanate legate de Covid pot apărea destul de mult după infecția acută și la persoanele care nu prezintă alte simptome, astfel încât legătura cu virusul nu se face întotdeauna, a spus ea.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii