În medie, somnul în astfel de dormitoare durează şapte ore şi 52 de minute. În schimb, pereţii zugrăviţi în mov ar avea un efect stimulator şi ar permite un somn de doar cinci ore şi 56 de minute, potrivit Agerpres.
În afară de probleme de sănătate sau o agitaţie provocată eventual de televizor sau calculator înainte de culcare, una din cauzele tulburărilor somnului poate fi culoarea camerei, susţin autorii studiului.
Citeşte şi Vrei un somn bun? Iată care sunt lucrurile pe care NU ar trebui să le faci în pat
Cercetarea, desfăşurată în 2.000 de gospodării pentru Travelodge, demonstrează că se doarme mai bine într-o cameră albastră. Galbenul, care îi face pe copii să plângă, ar avea efect invers la adulţi: ei dorm mult şi bine. Pereţii zugrăviţi în mov sau decoraţiunile de această culoare nu au efect pozitiv asupra somnului: extrem de stimulatoare, această culoare nu facilitează un somn liniştit. Cine se culcă în camere mov sau violet nu adoarme repede, iar somnul este în medie cu două pre mai scurt decât în camere albastre.
„Rezultatele sunt incredibile. Pe retină există receptori numiţi „celule ganglionare”, care sunt mai sensibili la culoarea albastră…Interacţiunea luminii, a somnului şi a deşteptării este de mare importanţă„, a declarat Chris Idzikowski, specialist în somn la Edinburgh Sleep Center, analizează rezultatele studiului pentru Daily Mail.
Citeşte şi Totul despre SFORĂIT şi SINDROMUL DE APNEE ÎN SOMN. Cauze şi tratament. Ce ne sfătuiesc medicii
Studiul face un clasament al culorilor preferabile pentru dormitor. După albastru de pe primul loc se află galbenul (şapte ore şi 40 de minute), verdele (şapte ore şi 36 de minute), argintiul (şapte ore şi 33 de minute), portocaliul (şapte ore şi 28 de minute), roşul (şase ore şi 58 de minute), auriul (şase ore şi 43 de minute). Ultimele trei locuri sunt ocupate de gri (şase ore şi 12 minute), maro (şase ore şi 5 minute şi mov (cinci ore şi 56 de minute).
Citeşte şi Care sunt cele mai bune şi cele mai rele POZIŢII PENTRU SOMN. Vezi dacă dormi corect