Potrivit ziarului local Shanghai Daily, echipa este formată din experți de la Universitatea Fudan din Shanghái și Institutul de Microbiologie și Epidemiologie din Beijing iar rezultatele au fost publicate la 25 martie pe site-ul Nature Communications.
Echipa a dezvoltat o peptidă sintetică derivată din proteina prelevată din învelișul Zika, numită Z2, care poate inhiba in vitro infecția cu virusul Zika și alte tipuri de flavovirus.
Cercetătorii au descoperit că Z2 poate interacționa cu proteina de la suprafața Zika și perturba integritatea membranei virale.
Tratamentul s-a dovedit eficient pe șoarecii de laborator, iar cercetătorii speră să poată fi dezvoltat și un tratament antiviral pentru oameni.
Zika este un virus transmis de țânțarii Aedes aegypti care, printre alte patologii, poate provoca febră, erupții cutanate, dar și microcefalie la fetuși atunci când afectează femeile însărcinate.
În prezent, nu există un tratament terapeutic sau vaccin specific, astfel încât eforturile sunt focalizate la nivel mondial spre dezvoltarea de medicamente antivirale și găsirea unui vaccin eficient și sigur pentru prevenirea îmbolnăvirilor.