Pentaquarcul este alcătuit din ‘quarcuri, elemente constitutive fundamentale ale protonilor și neutronilor, asamblate conform unei configurații care nu a fost observată niciodată în peste 50 de ani de cercetări experimentale’, arată purtătorul de cuvânt al LHC, Guy Wilkinson, citat într-un comunicat preluat de AFP, citată de Agerpes.
Cel mai mare accelerator de particule din lume, LHC (Large Hadron Collider) al CERN, a anunțat marți că a descoperit o categorie de particule, numite pentaquarcuri, a căror existență era presupusă, dar niciodată verificată de oamenii de știință. Pentaquarcul este alcătuit din ‘quarcuri, elemente constitutive fundamentale ale protonilor și neutronilor, asamblate conform unei configurații care nu a fost observată niciodată în peste 50 de ani de cercetări experimentale’, arată purtătorul de cuvânt al LHC, Guy Wilkinson, citat într-un comunicat preluat de AFP. Studiul proprietăților pentakuarcului ne-ar permite să înțelegem mai bine cum este alcătuită materia obișnuită, adică protonii și neutronii din care suntem formați toți’, a adăugat el.
Din 3 iunie, după doi ani de întreținere și reparații, LHC a început o nouă fază de experimente inedite, cu o energie aproape dublă față de cea atinsă în cadrul primei perioade de exploatare, care a permis confirmarea în 2012 a existenței bosonului lui Higgs, considerat elementul central al structurii fundamentale a materiei.
‘LHCb de la CERN (Organizația europeană pentru cercetare nucleară) a anunțat astăzi (marți — n.r.) descoperirea unei categorii de particule numite pentakuracuri’, au arătat oamenii de știință într-un comunicat dat publicităţii.
La 100 de metri sub pământ, de-a lungul inelului LHC, se află patru ‘experiențe’ — patru detectoare care au rolul să observe coliziunile pe care cercetătorii trebuie să le analizeze ulterior. Unul dintre ele, LHCb, încearcă să înțeleagă diferențele dintre materie și antimaterie, analizând anumite quarcuri.
Fizicianul american Murray Gell-Mann a revoluționat în 1964 înțelegerea structurii materiei, evocând existența particulelor cunoscute sub numele de quarcuri. ‘Modelul quarcurilor sugerează și existența altor stări compozite de quarcuri, mai ales pentaquarcuri, structuri alcătuite din patru quarcuri și un antiquarc. Până acum nu s-a semnalat totuși în mod concludent existența pentaquarcurilor’, precizează CERN, experiențe precedente neavând rezultate satisfăcătoare.
LHCb a reușit acest lucru fiindcă ‘a fost în măsură să caute pentaquarcuri pornind din multe unghiuri diferite. Este ca și cum studiile precedente ar fi căutat siluete în întuneric, în timp ce LHCb și-a desfășurat cercetările ziua, din toate unghiurile posibile’, explică CERN.
Următoarea etapă a analizei va consta în studierea felului în care sunt legate quarcurile în interiorul pentaquarcurilor.