Oamenii de știință chinezi au descoperit un nou coronavirus de lilieci, NeoCov. Este legat de agentul cauzator al febrei Orientului Mijlociu MERS și este capabil să pătrundă în celule în același mod ca SARS-CoV-2, după cum se specifică într-un preprint publicat pe portalul BioRxiv.
Cercetătorii, conduși de profesorul Yan Huang, de la Universitatea din Wuhan, au descoperit acest nou coronavirus în Africa de Sud şi au concluzionat că este potențial periculos pentru oameni. În plus, ei au avertizat despre pericolele NeoCov și riscul ca acesta să se răspândească în populația umană. „Răspândirea acestui grup de viruși ar trebui monitorizată cu atenție, având în vedere potențialul lor de expunere umană„, avertizează oamenii de ştiinţă.
Experții mai spun că, pentru a pătrunde în corpul uman, virusul trebuie să sufere mutații. Ei au remarcat că în momentul de față NeoCov reprezintă o amenințare doar pentru lilieci.
Citeşte şi Bilanţ coronavirus 27 ianuarie. A doua zi cu peste 30.000 de infectări COVID-19 şi 71 de decese
Oamenii de știință au spus că „rudele” coronavirusului sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV), precum SARS-CoV-2, intră în corpul uman din cauza enzimei de conversie a angiotensinei 2 – ACE2. Ca urmare a acestei circumstanțe, un grup de infecții creează un „risc de biosecuritate” pentru oameni. Cercetătorii au observat că NeoCoV și ruda sa apropiată PDF-2180-CoV sunt capabile să folosească anumite specii de lilieci și ACE2 uman pentru intrare în organism. Ei au explicat că agentul cauzator al febrei din Orientul Mijlociu infectează plămânii şi intră în organism folosind receptorul DPP4, nu ACE2.
În același timp, NeoCov se leagă de ACE2 într-un mod diferit, și nu în modul în care se leagă agentul cauzal COVID-19 și alte coronavirusuri. Prin urmare, NeoCov nu este afectat nici de anticorpii de la SARS-CoV-2, nici de moleculele proteice care suprimă febra Orientului Mijlociu MERS. Acesta este factorul care face ca agentul patogen să fie deosebit de periculos în cazul unei posibile răspândiri în populația umană.