Cercetătorii demontează mitul slăbirii. Un nou studiu publicat zilele trecute în British Journal of Sport Medicine arată că sportul combinat cu fast food şi dietă plină de grăsimi nesănătoase nu te ajută să fii în formă şi sănătos. Este prima cercetare care iau sportul şi dieta împreună şi caută să vadă efectele asupra mortalităţii şi bolilor cronice precum cancerul.
„Ideea susţinută de reclamele la regimuri de slăbit – că poţi să faci sport şi să mănânci tot ce vrei, că nu contează – este greşită. Sportul nu compensează lipsa unei alimentaţii corecte”, spun autorii cercetării.
Citeşte şi: Dieta banală cu care Dana Săvuică a slăbit drastic. „Ajunsesem la măsura XL!”
O echipă internaţională de experţi a analizat date de la 350.000 de persoane din Marea Britanie, pe o perioadă de 10 ani.
Iar rezultatele arată că dietele corecte, bogate în vitamine şi minerale sunt „cartea câştigătoare”: 4,5 porţii de fructe şi legume zilnic, două sau mai multe porţii de peşte pe săptămână şi mai puţin de două porţii de carne procesată pe săptămână şi carne roşie ajută organismul să obţină nutrienţii necesari. Desigur, vegetarienii şi veganii pot obţine necesarul de proteine din surse vegetale.
La dieta aceasta se adaugă activitate fizică moderată (mers pe jos, „biciclit”) şi sport intens (cu greutăţi, cardio sau combinat) timp de cel puţin zece minute pe zi. În sport, cheia este să transpiri şi să simţi că muşchii se „trezesc”, se încing, iar la final, ai mai multă energie.
Dintre participanţii la studiu, cei care fac mult sport şi au diete corecte au cel mai mic risc de mortalitate, iar cei care aleg exerciţii fizice în care depui efort fizic intens au un risc cât mai scăzut de a se îmbolnăvi de afecţiuni cardiovasculare.
Poţi începe şi cu 10-75 de minute de sport uşor pe săptămână, recomandă experţii. Cheia este să continui gradual şi constant.