Demersul de a căuta în natură soluții la o problemă atât de gravă de sănătate a început în urmă cu patru ani, când a fost demarat proiectul de cercetare „Evidenţierea mecanismului de acţiune antitumorală al unor extracte de plante medicinale obţinute din ţesuturi şi celule cultivate in vitro”, potrivit vocetransilvaniei.ro.
„Ne-am axat pe patru plante medicinale, comune în flora României, dar relativ puțin studiate: turița mare, măcrișul, norocelul și angelica – acestea sunt denumirile populare. Din studiu a reieșit că sunt semnale că au proprietăți citostatice, adică blochează diviziunea celulelor, implicit a celor canceroase„, a explicat directotul Centrului de Cercetări Biologice Jiboum Cosmin Sicora.
Cercetătorii încearcă să-și diversifice căutările leacului pentru cancer, mergând și în zona bacteriilor. „Noi avem deja un proiect de cercetare pe cianobacterii și ne-am gândit să vedem cum acționează aceste organisme asupra celulei canceroase”, a mai spus Cosmin Sicora.
„Din cercetările de până acum, am constatat că există un potențial citostatic în plante care merită studiat pentru a înțelege mecanismul. Vrem să găsim plante care să acționeze exclusiv pe celula tumorală, iar cu cianobacteriile, deschidem o nouă poartă. În România încă nu s-au făcut astfel de studii. Din câte știu, și în lume sunt destul de puține – două universități din Statele Unite au mai făcut„, a mai precizat Cosmin Sicora.
CITEŞTE ŞI: Studiu de amploare. Care este legătura dintre telefonul mobil şi cancerul la creier