Este vorba de cea mai mare parte din proiectele in care UEFISCDI a avut un rol – fie de evaluare, fie de finantare. Iar acest efort, gandit in filosofia open data, promovata deja de mai multi ani, are ca scop oferirea de date publice tuturor celor interesati. Efortul de centralizare a acestor date este unul imens, cata vreme vorbim de proiecte foarte diferite, derulate prin instrumente de finantare diferite, precum si cu beneficiari foarte diversi – de la persoane fizice (cercetatori, doctori etc), la institutii publice sau private.
In exclusivitate, am aflat despre cate date este vorba – peste 27.000 de proiecte FP 7 si peste 13.000 de proiecte H2020. Asadar, vorbim de cateva zeci de mii de proiecte diferite, cu informatii despre obiectivele de cercetare, rezultatele obtinute si persoanele implicate. Bazele de date sunt impresionante, una dintre ele fiind cu adevarat speciala.
BrainMap este o comunitate online pentru domeniul cercetare-inovare, care centralizeaza informatii extinse despre cercetatorii din Romania – un hub care poate fi folosit pentru gasirea de parteneri de cercetare, informatii despre proiecte interesante (clasificate pe domenii si regiuni), date despre institutiile de cercetare din Romania si multe altele.
Motorul de cautare atasat bazei va simplifica navigarea prin acest volum mare de date, in care sunt grupati si evaluatorii implicati in proiectele UEFISCDI, dar si beneficiarii de proiecte finantate din fonduri publice. Nu in ultimul rand, accesul la aceasta baza de date ofera informatii si noutati despre zona de cercetare din Romania si din UE – creand un newsfeed cu stiti utile despre joburi, proiecte, oportunitati sau inovatii. Cercetatorii romani vor fi stimulati sa isi faca cont pe aceste platforme, pentru a-si promova activitatea, pentru a avea acces mai usor la informatii si proiecte si pentru a fi recunoscuta mai bine munca lor in viitor.
UEFISCDI nu este la prima realizare a unor platforme de acest tip. Experienta ultimilor ani arata ca s-au creat, cu succes, si alte platforme, dintre care enumeram doar doua – ERRIS este o platforma cu toate infrastructurile de cercetare disponibile in Romania, in care sunt puse pe harta, intr-un model interactiv, date despre infrastructurile din mediul public si privat asociate cu zona de cercetare. De asemenea, Study in Romania este o alta platforma online foarte interesanta, care centralizeaza informatii despre ofertele educationale ale universitatilor romanesti pentru cetatenii straini interesati.
Tot mai multe platforme cu date publice bine structurate, usor de cautat si de folosit, vor ajuta mediul academic si de cercetare din Romania, dar si pe cel antreprenorial. Pana la urma, aceste platforme vor pune in legatura expertiza si nevoia de expertiza – prin solutii tehnice simple si usor de folosit.