„Oamenii sunt interesaţi de multă vreme de vise şi de sensul lor, dar până acum numai cel ce visează cunoaşte conţinutul lor”, arată cercetătorii de la laboratorul Institutului internaţional de cercetare în telecomunicaţii avansate din Kyoto, informează Agerpres.
Pentru a înainta în înţelegerea ştiinţifică a viselor, ei au creat o metodă de descifrare a imaginilor care apar la om în faza onirică. Au înregistrat de câteva ori activitatea cerebrală a trei persoane în timpul somnului. Le-au trezit când pe ecranul de analiză apărea un semnal ce corespundea unei faze a visului pentru a le întreba ce imagine au reţinut, apoi le-au lăsat să adoarmă din nou, reîncepând operaţiunea de circa 200 de ori la fiecare.
Acest lucru a permis realizarea unui tabel de corespondenţe între activitatea cerebrală în momentele respective şi obiectele sau subiectele de diferite categorii (hrană, cărţi, personalităţi, piese de mobilier, maşini, etc.) vizualizate în vis. S-a întocmit astfel un fel de lexic care asociază un semnal de provenienţă cerebrală unei imagini.
Odată constituită această bază de date şi îmbogăţită cu alte informaţii, citirea activităţii cerebrale prin mijloace imagistice de rezonanţă magnetică (IRM) în timpul somnului şi viselor a permis sistemului să ‘ghicească’ ce vedea omul în vis, datorită apariţiei aceloraşi semnale caracteristice. Descifrarea s-a dovedit exactă în 60-70% din cazuri.
„Rezultatele arată că experienţa vizuală specifică din timpul somnului este reprezentată prin scheme de activitate cerebrală, care furnizează un mijloc de descoperire a conţinutului visului recurgând la o măsurare neurologică”, a explicat echipa profesorului Yukiuasu Kamitani.