Medicamentul, pe bază de elastină, vindecă de două ori mai rapid rănile decât un alt produs. Cercetătorii de la Institutului de Cercetare pentru Ştiinţe Biologice din Capitală deţin brevetul asupra produsului, dar nu îl pot scoate pe piaţă pentru că acest lucru presupune o cheltuială mult prea mare.
„Finanţarea Centrului este exclusiv din proiecte. Ne asigurăm prin proiecte partea de salarizare a personalului, însă şi resursele materiale: reactivi, mentenanţa aparaturii, care este destul de consistentă”, a declarat Gabriel Lucian Radu, profesor doctor inginer la Institut.
Aşa se face, că medicamentul a fost folosit doar de câţiva medici din spitalele din Capitală, într-un proiect de cercetare, pentru a-şi vindeca pacienţii. „Am folosit aceste pansamente, cu rezultate foarte bune. Au o utilitate extraordinar de bună în domeniul chirurgiei plastice”, a spus Eugen Turcu, medic primar în chirurgie plastică.
Există însă alte produse cu care cercetătorii de la acest institut se pot mândri peste hotare. După 13 ani de muncă, pe piaţa din Italia se găsesc produsele create de români, cum ar senzorii care se utilizează pentru determinarea capacităţii antioxidante.
„Noi utilizăm ca şi substrat pe care testăm eficacitatea acestor antioxidanţi un compus care este extras, e de natură umană. Este principalul compus care este atacat de radicalii liberi şi care poate genera alteroscleroză, poate genera accidente vasculare şi, cu cât compusul pe care noi il testăm este capabil să menţină structura lipoproteinei mai aproape de cea din organismul uman, cu atât putem spune că medicamentul sau suplimentul de dietă este mult mai eficient”, a explicat cercetătorul ştiinţific Simona Liţescu.
Din păcate, în spatele acestor rezultate extraordinare se ascunde o muncă dublă, poate, faţă de cea depusă pe salarii care, uneori, au întârziat chiar şi opt luni.