„Confirmăm faptul că particule dintr-o substanţă descoperită de expediţia noastră în apropiere de lacul Cherbakul au compoziţia unui meteorit”, a declarat Viktor Grokhovski, membru al Academiei de ştiinţe din Rusia, citat de agenţia Ria Novosti.
Ministerul Situaţiilor de Urgenţă anunţase, însă, duminică, încheierea operaţiunilor de cercetare, după ce scafandrii ruşi au cercetat în van fundul acelui lac, despre care se spune că ar fi locul în care ar fi căzut unul dintre fragmentele desprinse din meteorit.
Dar Universitatea Ural, pentru care lucrează Viktor Grokhovski, a decis să deplaseze la faţa locului o echipă de savanţi, iar aceştia au afirmat că au descoperit aproximativ 50 de fragmente de meteorit în apropierea lacului.
„Membrii expediţiei au trimis la Ekaterinburg fragmentele pe care le-au găsit”, a anunţat universitatea într-un comunicat. Universitatea a postat pe site-ul ei o fotografie cu unul dintre cercetători care ţine între degete o piatră mică de culoare neagră.
„Potrivit şefului expediţiei, Viktor Grokhovski, acest meteorit face parte din clasa chondriţilor”, termen care desemnează un tip de meteoriţi pietroşi, se afirmă în acelaşi comunicat, care precizează că fragmentele descoperite sunt compuse în procent de 10% din fier.
Meteoritul se va numi „meteoritul din Cherbakul”, potrivit aceleiaşi surse.
„Întrucât am găsit resturi (…), acest fapt înseamnă că fragmentul principal se află în lac”, a precizat Viktor Grokhovski, citat de agenţia Interfax.
Cercetările ştiinţifice au ca scop identificarea naturii acestui meteorit şi explicarea motivului pentru care prăbuşirea sa a putut avea consecinţe atât de grave. Corpurile cereşti ard în general în totalitate atunci când întră în atmosferă.
Scafandrii de la Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă au cercetat încă de sâmbătă, o zi cu temperaturi care au coborât până la -20 de grade Celsius, fundul lacului Cherbakul, a cărui suprafaţă îngheţată a fost străpunsă şi prezintă un cerc cu un diametru de şase metri. Însă ministerul a anunţat că scafandrii săi nu au descoperit nimic.
Vladimir Puchkov, ministrul pentru Situaţii de Urgenţă, estima că acele operaţiuni de căutare erau în van, pentru că fundul lacului este acoperit cu un strat de nămol ce are o grosime de 1,5 metri.
Meteoritul s-a dezintegrat vineri dimineaţă deasupra localităţii Celeabinsk, un oraş industrial cu o populaţie de peste 1 milion de locuitori.
Fragmentele de meteorit au căzut pe Terra sub forma unor bule de foc urmate de cozi de fum, însoţite de explozii violente şi fulgere de lumină orbitoare, generând panică în rândul populaţiei locale, spărgând ferestrele de la numeroase imobile şi cauzând prăbuşirea zidurilor unei uzine.
Potrivit unor informaţii recente, furnizate de guvernatorul regiunii Celeabinsk, 1.240 de persoane, dintre care 299 copii, au fost rănite – cele mai multe prezentând răni uşoare – de acest fenomen spectaculos şi fără precedent.
La rândul său, Ministerul Sănătăţii a raportat, luni, existenţa unui număr de 1.491 de răniţi, dintre care 311 erau copii. Potrivit acestei surse, 46 de persoane (dintre care trei copii) sunt încă spitalizate.