Cercetătorii trag un semnal de alrmă. Bolile fizice apar mai frecvent la copiii şi adolescenţii cu tulburări mentale

Specialiști în psihologie de la Universitatea din Basel (Elveția) și de la Universitatea Ruhr din Bochum (Germania) au identificat, în premieră, modele temporale la copii și tineri care sugerează că tulburările mentale și afecțiunile fizice frecvente sunt în strânsă legătură. Astfel, s-a observat că artrita și bolile sistemului digestiv sunt mai des întâlnite după episoade de depresie, în timp ce tulburările anxioase tind să fie succedate de obicei de bolile dermatologice, informează Science Daily.
Filip Stan
29 nov. 2016, 16:06
Cercetătorii trag un semnal de alrmă. Bolile fizice apar mai frecvent la copiii şi adolescenţii cu tulburări mentale

Afecțiunile fizice și tulburările mentale au impact negativ asupra calității vieții persoanei afectate și constituie o imensă provocare pentru sistemul medical. Oamenii de știință spun că dacă problemele de sănătate fizice și mentale apar în asociere în mod sistematic, de la o vârstă timpurie, există riscul ca dezvoltarea copilului sau a adolescentului respectiv să fie afectată.

În cadrul unui proiect finanțat de Fundația Națională Elvețiană de Științe, o echipă de oameni de știință condusă de dr. Marion Tegethoff, în colaborare cu profesor Gunther Meinlschmidt din cadrul Facultății de Psihologie a Universității din Basel, a examinat modelele temporale și relația dintre afecțiunile fizice frecvente și tulburările mentale la copii și tineri. Au fost luate în calcul date de la un grup reprezentantiv format din 6.483 de copii și tineri din Statele Unite, cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani.

Cercetătorii au notat că unele boli fizice au tendința de a apărea mai frecvent la copiii și adolescenții care au suferit anterior anumite forme de tulburări mentale. În egală măsură, unele probleme mentale se manifestă cu precădere după anumite afecțiuni fizice.

Tulburările afective, cum este cazul depresiei, sunt mai frecvent succedate de artrită și de boli ale sistemului digestiv. O astfel de relație a fost observată între tulburările anxioase și afecțiunile dermatologice.

Tulburările anxioase sunt mai des întâlnite în cazul în care persoana respectivă a suferit de probleme la nivelul inimii.

De asemenea, s-a observat în premieră o legătură între tulburările epileptice și cele de comportament alimentar care le succedau.

Rezultatele cercetării oferă informații importante cu privire la relația de cauzalitate dintre problemele de sănătate la nivel mentale și cele fizice. Astfel, asocierile temporale recent identificate pot fi deosebit de utile pentru înțelegerea proceselor legate de originea afecțiunilor, dar și pentru tratamentul acestora.

”Pentru prima oară, am stabilit faptul că epilepsia este urmată de un risc crescut de tulburări de comportament alimentar — un fenomen care a fost descris anterior numai în rapoarte de sine stătătoare. Acest lucru sugerează că abordarea tratamentului împotriva epilepsiei ar putea avea efect și în ceea ce privește tulburările de comportament alimentar”, a explicat Marion Tegethoff, cea care a condus studiul.

Din punct de vedere al politicii de sănătate, descoperirile recente subliniază faptul că tratamentele ce vizează tulburările mentale și cele pentru afecțiunile fizice ar trebui interconectate, de la o vârstă fragedă, mai arată sursa citată.

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Planta puțin cultivată la noi în țară cu care un fermier român a făcut un profit frumos. E rezistentă și nu necesită costuri mari pentru a o îngriji
Capital.ro
Se modifică CNP-ul. Anunț pentru românii cu buletin. Cine schimbă actul de identitate
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Escrocherie periculoasă. Ți se fură datele de pe card
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Bucurie maximă pentru Călin Georgescu. Anunțul care-l împinge pe locul 1: Majoritate absolută
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Prezența Chinei în jurul Canalului Panama atrage atenția SUA
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România