He Jiankui, care în 2019 a fost condamnat la trei ani de închisoare în China pentru „practici medicale ilegale”, a surprins comunitatea științifică globală când a anunțat pe rețelele sociale că deschide un laborator de cercetare la Beijing, potrivit CNN.
De atunci, actualizările privind cercetările sale postate pe contul său de Twitter s-au concentrat pe planurile propuse pentru dezvoltarea terapiei genice pentru bolile rare.
Dar joi, el a atras din nou controverse, postând o nouă propunere de cercetare despre care experții spun că amintește de lucrările sale anterioare, pe care oamenii de știință le-au condamnat în linii mari drept lipsite de etică și periculoase – cu potențialul de a avea un impact asupra ADN-ului uman de-a lungul generațiilor.
Într-un document succint, de o pagină, He a propus cercetări care ar implica modificarea genetică a embrionilor de șoarece și apoi a celulelor umane feritilizate, sau zigoți, pentru a testa dacă o mutație „conferă protecție împotriva bolii Alzheimer”.
„Îmbătrânirea populației este de o importanță majoră atât ca problemă socio-economică, cât și ca presiune asupra sistemului medical… În prezent, nu există niciun medicament eficient pentru boala Alzheimer”, a scris el.
Spre deosebire de cercetarea care l-a dus în închisoare, acest potențial experiment implică un fel de ovul fertilizat anormal, considerat în general nepotrivit pentru a fi implantat la o femeie.
Citește și: Cum aflăm dacă suntem predispuși bolilor? Testele genetice care ne arată dacă ne vom îmbolnăvi de cancer
Niciun embrion uman nu va fi implantat pentru sarcină și au fost necesare „permis guvernamental și aprobare etică” înainte începerea experimentului, se arată în propunere. Nu este clar dacă va obține aprobarea pentru o astfel de muncă în China. Experții externi spun că propunerea actuală nu este solidă din punct de vedere științific.
Autoritățile din China au înăsprit regulile și standardele etice care afectează editarea genelor umane în urma dezvăluirilor despre cercetările sale anterioare. De asemenea, chinezii i-au interzis să se angajeze în activități legate de serviciile de tehnologie de reproducere asistată și au pus limite în munca sa cu resurse genetice umane.
Citește și: Motivul pentru care îți transpiră palmele! Ce afecțiuni poate ascunde acest simptom
Dar lansarea de către oamenii de știință a unei noi propuneri care implică editarea genetică a embrionilor îi îngrijorează pe oamenii de știință și experții în etică medicală.
Cercetarea propusă ar putea fi văzută ca un pas pentru a explora dacă o astfel de metodă de editare genetică ar putea fi utilizată în viitor într-un embrion viabil.
În afară de considerentele etice, editarea genetică a unui embrion pentru a aborda o boală complexă care afectează oamenii spre sfârșitul vieții și care nu are o cauză genetică clară, unică, este „foarte discutabilă”, a spus He.
„Practic, vrea să modifice genetic specia umană, astfel încât să nu facă Alzheimer”, spun colegii cercetătorilui. „Sunt foarte surprins că el va prezenta din nou asta.”
Joy Zhang, director fondator al Centrului pentru Știință Globală și Justiție Epistemică de la Universitatea Kent din Marea Britanie, a spus că propunerea pare să fie „mai mult o cascadorie publicitară decât o agendă de cercetare fundamentată”.
„Cu toate acestea, trebuie să luăm aceste afirmații publice cu vigilență, deoarece totuși ar putea îndruma în eroare pacienții și familiile acestora și nu doar reputația științei din China, ci și efortul global de cercetare în acest domeniu”, a spus Joy Zhang.