Cercetătorul care a creat primii copii modificați genetic vine cu o nouă propunere controversată. Cercetarea lui He ar putea avea un impact asupra ADN-ului uman de-a lungul generațiilor

He Jiankui, omul de știință chinez care a stârnit indignarea globală în 2018, când a dezvăluit că a creat primii copii modificați genetic, a înaintat o nouă propunere pentru modificarea embrionilor umani despre care susține că ar putea ajuta „populația în vârstă”.
Alina Costache
05 iul. 2023, 14:33
Cercetătorul care a creat primii copii modificați genetic vine cu o nouă propunere controversată. Cercetarea lui He ar putea avea un impact asupra ADN-ului uman de-a lungul generațiilor

He Jiankui, care în 2019 a fost condamnat la trei ani de închisoare în China pentru „practici medicale ilegale”, a surprins comunitatea științifică globală când a anunțat pe rețelele sociale că deschide un laborator de cercetare la Beijing, potrivit CNN.

De atunci, actualizările privind cercetările sale postate pe contul său de Twitter s-au concentrat pe planurile propuse pentru dezvoltarea terapiei genice pentru bolile rare.

Dar joi, el a atras din nou controverse, postând o nouă propunere de cercetare despre care experții spun că amintește de lucrările sale anterioare, pe care oamenii de știință le-au condamnat în linii mari drept lipsite de etică și periculoase – cu potențialul de a avea un impact asupra ADN-ului uman de-a lungul generațiilor.

Într-un document succint, de o pagină, He a propus cercetări care ar implica modificarea genetică a embrionilor de șoarece și apoi a celulelor umane feritilizate, sau zigoți, pentru a testa dacă o mutație „conferă protecție împotriva bolii Alzheimer”.

„Îmbătrânirea populației este de o importanță majoră atât ca problemă socio-economică, cât și ca presiune asupra sistemului medical… În prezent, nu există niciun medicament eficient pentru boala Alzheimer”, a scris el.

Spre deosebire de cercetarea care l-a dus în închisoare, acest potențial experiment implică un fel de ovul fertilizat anormal, considerat în general nepotrivit pentru a fi implantat la o femeie.

Citește și: Cum aflăm dacă suntem predispuși bolilor? Testele genetice care ne arată dacă ne vom îmbolnăvi de cancer

Niciun embrion uman nu va fi implantat pentru sarcină și au fost necesare „permis guvernamental și aprobare etică” înainte începerea  experimentului, se arată în propunere. Nu este clar dacă va obține aprobarea pentru o astfel de muncă în China. Experții externi spun că propunerea actuală nu este solidă din punct de vedere științific.

Autoritățile din China au înăsprit regulile și standardele etice care afectează editarea genelor umane în urma dezvăluirilor despre cercetările sale anterioare. De asemenea, chinezii i-au interzis să se angajeze în activități legate de serviciile de tehnologie de reproducere asistată și au pus limite în munca sa cu resurse genetice umane.

Citește și: Motivul pentru care îți transpiră palmele! Ce afecțiuni poate ascunde acest simptom

Dar lansarea de către oamenii de știință a unei noi propuneri care implică editarea genetică a embrionilor îi îngrijorează pe oamenii de știință și experții în etică medicală.

Cercetarea propusă ar putea fi văzută ca un pas pentru a explora dacă o astfel de metodă de editare genetică ar putea fi utilizată în viitor într-un embrion viabil.

În afară de considerentele etice, editarea genetică a unui embrion pentru a aborda o boală complexă care afectează oamenii spre sfârșitul vieții și care nu are o cauză genetică clară, unică, este „foarte discutabilă”, a spus He.

„Practic, vrea să modifice genetic specia umană, astfel încât să nu facă Alzheimer”, spun colegii cercetătorilui. „Sunt foarte surprins că el va prezenta din nou asta.”

Joy Zhang, director fondator al Centrului pentru Știință Globală și Justiție Epistemică de la Universitatea Kent din Marea Britanie, a spus că propunerea pare să fie „mai mult o cascadorie publicitară decât o agendă de cercetare fundamentată”.

„Cu toate acestea, trebuie să luăm aceste afirmații publice cu vigilență, deoarece totuși ar putea îndruma în eroare pacienții și familiile acestora și nu doar reputația științei din China, ci și efortul global de cercetare în acest domeniu”, a spus Joy Zhang.

 

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Zodii care vor avea probleme emoționale. Se vor izola o perioadă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Notă de plată din 6 CIFRE în localul lui Joshua Castellano! A cheltuit aproape 2 salarii medii pe an din America
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Tensiuni Diplomatice Între Ucraina și SUA: Zelenski, Dispuns să Renunțe la Funcție pentru Pace
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!