Cercetătorul care a creat primii copii modificați genetic vine cu o nouă propunere controversată. Cercetarea lui He ar putea avea un impact asupra ADN-ului uman de-a lungul generațiilor

He Jiankui, omul de știință chinez care a stârnit indignarea globală în 2018, când a dezvăluit că a creat primii copii modificați genetic, a înaintat o nouă propunere pentru modificarea embrionilor umani despre care susține că ar putea ajuta „populația în vârstă”.
Alina Costache
05 iul. 2023, 14:33
Cercetătorul care a creat primii copii modificați genetic vine cu o nouă propunere controversată. Cercetarea lui He ar putea avea un impact asupra ADN-ului uman de-a lungul generațiilor

He Jiankui, care în 2019 a fost condamnat la trei ani de închisoare în China pentru „practici medicale ilegale”, a surprins comunitatea științifică globală când a anunțat pe rețelele sociale că deschide un laborator de cercetare la Beijing, potrivit CNN.

De atunci, actualizările privind cercetările sale postate pe contul său de Twitter s-au concentrat pe planurile propuse pentru dezvoltarea terapiei genice pentru bolile rare.

Dar joi, el a atras din nou controverse, postând o nouă propunere de cercetare despre care experții spun că amintește de lucrările sale anterioare, pe care oamenii de știință le-au condamnat în linii mari drept lipsite de etică și periculoase – cu potențialul de a avea un impact asupra ADN-ului uman de-a lungul generațiilor.

Într-un document succint, de o pagină, He a propus cercetări care ar implica modificarea genetică a embrionilor de șoarece și apoi a celulelor umane feritilizate, sau zigoți, pentru a testa dacă o mutație „conferă protecție împotriva bolii Alzheimer”.

„Îmbătrânirea populației este de o importanță majoră atât ca problemă socio-economică, cât și ca presiune asupra sistemului medical… În prezent, nu există niciun medicament eficient pentru boala Alzheimer”, a scris el.

Spre deosebire de cercetarea care l-a dus în închisoare, acest potențial experiment implică un fel de ovul fertilizat anormal, considerat în general nepotrivit pentru a fi implantat la o femeie.

Citește și: Cum aflăm dacă suntem predispuși bolilor? Testele genetice care ne arată dacă ne vom îmbolnăvi de cancer

Niciun embrion uman nu va fi implantat pentru sarcină și au fost necesare „permis guvernamental și aprobare etică” înainte începerea  experimentului, se arată în propunere. Nu este clar dacă va obține aprobarea pentru o astfel de muncă în China. Experții externi spun că propunerea actuală nu este solidă din punct de vedere științific.

Autoritățile din China au înăsprit regulile și standardele etice care afectează editarea genelor umane în urma dezvăluirilor despre cercetările sale anterioare. De asemenea, chinezii i-au interzis să se angajeze în activități legate de serviciile de tehnologie de reproducere asistată și au pus limite în munca sa cu resurse genetice umane.

Citește și: Motivul pentru care îți transpiră palmele! Ce afecțiuni poate ascunde acest simptom

Dar lansarea de către oamenii de știință a unei noi propuneri care implică editarea genetică a embrionilor îi îngrijorează pe oamenii de știință și experții în etică medicală.

Cercetarea propusă ar putea fi văzută ca un pas pentru a explora dacă o astfel de metodă de editare genetică ar putea fi utilizată în viitor într-un embrion viabil.

În afară de considerentele etice, editarea genetică a unui embrion pentru a aborda o boală complexă care afectează oamenii spre sfârșitul vieții și care nu are o cauză genetică clară, unică, este „foarte discutabilă”, a spus He.

„Practic, vrea să modifice genetic specia umană, astfel încât să nu facă Alzheimer”, spun colegii cercetătorilui. „Sunt foarte surprins că el va prezenta din nou asta.”

Joy Zhang, director fondator al Centrului pentru Știință Globală și Justiție Epistemică de la Universitatea Kent din Marea Britanie, a spus că propunerea pare să fie „mai mult o cascadorie publicitară decât o agendă de cercetare fundamentată”.

„Cu toate acestea, trebuie să luăm aceste afirmații publice cu vigilență, deoarece totuși ar putea îndruma în eroare pacienții și familiile acestora și nu doar reputația științei din China, ci și efortul global de cercetare în acest domeniu”, a spus Joy Zhang.

 

 

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Orașul din Europa în care trăiesc cei mai mulți români, după București și Chișinău. Comunitatea lor este de peste jumătate de milion de oameni, mulți și-au deschis afaceri aici, unii trimit și bani înapoi în țară
Capital.ro
Obligatoriu dacă schimbi buletinul! O nouă cerință intră în vigoare din 2025
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9