Cifra totală de îmbolnăviri de la începutul pandemiei și până acum se ridică la 86.225, însă predicțiile lui Octavian Jurma sunt cu adevărat îngrijorătoare.
„In Capitala, rata de acumulare este destul de mare, peste 10.000 de cazuri saptamanal. In ultimele sapte zile au fost aproape 12.000 de cazuri inregistrate si 18.000 de cazuri, in 14 zile. Astfel ca nu este decat o chestiune de timp pana cand se vor depasi 100.000 de cazuri in Bucuresti. Si cel mai probabil saptamana viitoare se va intampla acest lucru.
Dar depinde foarte mult de felul in care coboara curba (infectarilor n.r). Curba coboara in doua feluri: fie prin masuri de restrictie si izolare, adica medicale si epidemiologice, fie prin scaderea numarului de teste. Pentru ca aceasta curba pe care noi o vedem este curba cazurilor confirmate prin teste RT-PCR. Si pe masura ce testele scad, este tot mai greu sa monitorizam situatia reala”, a declarat Octavian Jurma pentru Ziare.com.
Numărul infectărilor, care ar fi mult mai mare în realitate, este influentat de numărul mic de teste, susține medicul.
„Avem deja un deficit urias de teste fata de perioada similara a lunii trecute”, a explicat dr. Jurma.
Legat de previziunea că, în următoarele două săptămâni, Bucureștiul va inregistra 35.000 de cazuri noi, Octavian Jurma a spus că „daca se mentine ritmul actual de testare este putin probabil, insa chiar si asa, daca rata continua sa creasca, este posibil. Este inevitabil sa avem zona aceasta de 10.000 de cazuri in conditii de testare egală”.
Medicul Octavian Jurma nu exclude nici varianta ca până la final de an, Bucureștiul să atingă și 120.000 de cazuri pe săptămână.
Dr. Jurma a mai spus ca „daca masurile care se iau acum vor avea un efect, s-ar putea sa reusim sa scadem un pic aceasta curba a infectarilor.
Eu sper sa se ia masuri, astfel incat rezultatele sa ma contrazica. Durerea este atunci cand cifrele nu contrazic predictia. Scopul predictiilor este sa luam masuri in asa fel incat sa nu ajungem acolo.
Daca se ajunge acolo, inseamna ca nu s-au luat masurile necesare care sa impiedice sa se ajunga la aceasta predictie. Daca se pot face predictii pe crestere, este semn rau”.
Medicul Octavian Jurma speră, totuși, că ceea ce crede nu se va adeveri, însă ar fi posibil numai dacă numărul testărilor ar scădea foarte mult. „Bucurestiul va depasi, cu o probabilitate mare, in jurul Craciunului, 100.000 de cazuri. Aici este batalia cea mai mare sa scadem sub platoul acesta de 1.600 de cazuri pe zi si sa reusim sa nu ajungem la aceasta cifra, insa este greu de crezut”, a mai spus cercetatorul.
Acest număr de infectări săptămânal ar însemna o povară și mai mare pentru medicii români, chiar insuportabilă.
„Sunt convins ca autoritatile incearca acum sa gaseasca solutii. Pana nu demult Bucurestiul ajuta alte judete sa scape de povara, insa acum trebuie ajutata si Capitala. Din pacate nu mai sunt multe judete „atragatoare”. In majoritatea judetelor gradul de ocupare a paturilor ATI este de 100%”, a mai spus Jurma.