Zecile de mii de spectatori prezenţi pe Stadionul Olimpic şi milioane de telespectatori au asistat la un spectacol de încheiere al Jocurilor Olimpice, ce a durat aproape trei ore, incluzând şi defilarea sportivilor ce au participat la competiţie.
Gimnasta Sandra Izbaşa, campioană olimpică la sărituri, a purtat drapelul României la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, conform deciziei Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR).
Ceremonia de închidere a fost mai relaxată şi mai axată pe muzică decât festivitatea de deschidere, concepută de cineastul Danny Boyle, ce a cuprins numeroase aspecte ale istoriei şi culturii britanice.
Peste 4.100 de participanţi – 3.500 de voluntari adulţi şi 380 de elevi – au arătat talentul creativ al Marii Britanii, într-un spectacol realizat de Kim Gavin.
Programul ceremoniei a inclus o introducere în viaţa zilnică a Londrei, urmată de defilarea sportivilor ce au participat la Jocurile Olimpice. După festivitatea de premiere pentru proba de maraton, un moment obişnuit pentru fiecare ceremonie de închidere a JO, s-a declanşat un spectacol total, „o simfonie a muzicii britanice”, expresie a faptului că muzica a fost unul din cele mai puternice „exporturi culturale” ale britanicilor în ultimii 50 de ani.
La finalul ceremoniei, drapelul olimpic a fost înmânat de către londonezi autorităţilor de la Rio de Janeiro, următoarea gazdă a JO de vară.
Spice Girls, una dintre principalele atracţii ale festivităţii de încheiere a JO 2012, au făcut repetiţii pentru finalul Olimpiadei timp de câteva săptămâni, iar show-ul oferit de cele cinci fete care au format una dintre cele mai cunoscute trupe britanice după Beatles şi Queen a fost unul de zile mari.
Un cor de 100 de oameni din Liverpool, majoritatea copii purtând tricouri albe cu cuvântul „Imagine” scris pe ele a cântat melodia cu acelaşi nume, formând un „duet” special cu John Lennon, cu ajutorul unor imagini filmate cu acesta la 22 iulie 1971, într-un spectacol de culoare şi lumină. În acelaşi timp, zeci de voluntari au format la centrul terenului, din 101 fragmente, chipul lui Lennon în relief.
Sobrietatea a revenit odată cu melodia oficială a Jocurilor Olimpice de la Londra, „Survival”, interpretată de trupa Muse. Pe patru ecrane aduse la centrul terenului, Freddie Mercury a făcut introducerea unui moment susţinut de Brian May, cu faimosul său „call and response”, la care publicul a reacţionat cântând la unison. După un solo al lui May, acesta şi colegul său din Queen, Roger Taylor, au cântat „Brighton rock”. Simfonia muzicii britanice s-a încheiat cu piesa „We will rock you”, interpretată de Queen şi Jessie J.
Pe scenă au mai urcat şi alţi artişti celebri, precum George Michael, Muse, The Who, Blur, Brian May şi Roger Taylor (Queen), Jessie Jay şi mulţi alţii.
„Am ales o temă foarte simplă: aceea de a-i onora pe atleţi, pe voluntari, de a onora Londra şi, dacă Jocurile decurg bine, de a onora întreaga lume care a fost solidară la aceste Jocuri extraordinare”, a precizat producătorul executiv al ceremoniei, Stephen Daldy. O trupă braziliană de dans a oferit un spectacol tradiţional, chiar înainte de închiderea ceremoniei. Astfel, Brazilia a preluat ştafeta pentru organizarea următoarei Olimpiade de vară – ce va avea loc în 2016 la Rio de Janeiro.
Luni, sportivii români medaliaţi la Jocurile Olimpice, conducerea COSR şi componenţii delegaţiei României care au evoluat în ultimele zile la Olimpiadă vor reveni în ţară, cu o cursă Tarom programată să aterizeze la ora 13.40, pe Aeroportul Henri Coandă. Olimpicii vor fi primiţi la Salonul Prezidenţial. România a obţinut nouă medalii la Londra: aur – Alin Moldoveanu (tir) şi Sandra Izbaşa (sărituri); argint – Alina Dumitru, Corina Căprioriu (ambele judo), Roxana Cocoş (haltere), echipa masculină de sabie, Cătălina Ponor (sol); bronz – echipa feminină de gimnastică şi Răzvan Martin (haltere).