Ceremonie impresionantă de Paştele catolic. 3500 de oameni au participat la sfinţirea bucatelor, respectând măsurile de restricţie

O ceremonie impresionată a avut loc de Paştele catolic, la Miercurea Ciuc. Deşi au participat 3500 de oameni la sfinţirea bucatelor, cu toţii au respectat restricţiile impuse de pandemie.
Alina Costache
04 apr. 2021, 13:16
Ceremonie impresionantă de Paştele catolic. 3500 de oameni au participat la sfinţirea bucatelor, respectând măsurile de restricţie

Ceremonie impresionată de Paştele catolic. Aproximativ 3.500 de oameni au participat duminică la ceremonia de sfinţire a bucatelor, cu toţii respectând regulile impuse de pandemie.

Ceremonie impresionată de Paştele catolic

Citeşte şi Paşte catolic 2021. Papa Francisc, mesaj la Slujba de Înviere: În aceste luni întunecate, să nu ne pierdem speranţa

Autorităţile din Miercurea Ciuc au decis să extindă zona de desfăşurare a ceremoniei de sfinţire a bucatelor de Paşte, pentru a se putea păstra distanţarea fizică. Până acum ceremonia se desfăşura doar pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, potrivit agerpres.ro.

A fost blocată circulaţia pe două bulevarde din centrul oraşului, iar oamenii, purtând coşuri în care se aflau bucate de Paşti, s-au aşezat în ordine într-o zonă în formă de cruce, pe o suprafaţă de circa 2 kilometri.

Organizatorii au împărţit măşti de protecţie celor care nu aveau şi s-au asigurat că se păstrează distanţa fizică. De asemenea, pentru a reduce numărul de participanţi, îndemnul a fost să participe la ritual doar un singur membru al familiei.

Organizatorii au anunţat, iniţial, că se aşteaptă participarea a două mii de persoane, dar numărul a fost de aproximativ 3500.

Oamenii şi-au exprimat bucuria şi recunoştinţa că au putut lua parte, chiar şi în aceste condiţii, la un eveniment foarte important pentru oraş, în contextul în care anul trecut acest ritual a fost anulat, iar slujba de sfinţire a fost transmisă online, din cauza pandemiei de COVID-19.

„Este ceva extraordinar. Am aşteptat acest moment şi văd că se realizează”

„Este ceva extraordinar. Am aşteptat acest moment şi văd că se realizează. Îmi pare bine să văd oameni de ordine care întotdeauna ne-a ajutat la acest eveniment, iar acum îşi fac treaba cum trebuie.

Aşa că suntem foarte fericiţi, aproape nu am cuvinte. Ne întâlnim foarte rar, nu prea ieşim din casă, iar acum ne-am întâlnit cu oameni pe care nu i-am văzut de un an de zile. Nu îmi doresc decât să se termine, sper ca în câteva luni să se termine”, a spus un bărbat care participa la eveniment.

Un al locuitor al oraşului a mărturisit că este o zi a bucuriei şi „este un semn că mergem într-o direcţie bună”, în vreme ce o femeie a spus, cu lacrimi în ochi, că „Învierea înseamnă speranţă, iar faptul că ne-am întâlnit astăzi, ne dă speranţa că vom trece cu bine peste tot”.

Slujba de sfinţire a bucatelor a fost oficială de episcopul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, care s-a adresat credincioşilor, împreună cu mai mulţi preoţi catolici, de la un altar improvizat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.

După slujbă, preoţii au mers printre oameni şi au sfinţit bucatele, pe acordurile imnurilor pascale.

Litughia a fost transmisă şi online, iar în zonele în care sunetul difuzoarelor amplasate în centrul oraşului nu se mai auzea, oamenii au ascultat la telefonul mobil mesajele transmise preoţi.

Preotul Darvas-Kozma József a mulţumit instituţiilor statului pentru implicare şi pentru că au reacţionat la dorinţa oamenilor şi a precizat că este un moment plin de bucurie şi linişte sufletească.

Citeşte şi PAȘTE CATOLIC 2021. Restricții amânate și zile libere pentru angajați

„Acest moment e unul plin de bucurie, de eliberare spirituală că putem fi aici, împreună. Isus a spus: ‘Unde doi sau trei oameni se aduna în numele meu, acolo sunt şi Eu”. Aici suntem mai multe mii. Ne rugăm ca bunul Dumnezeu să pună capăt acestei pandemii şi ca traiul în această ţară să se îmbunătăţească.Vă dorim Sărbători Pascale binecuvântate tuturor”, a spus preotul Darvas-Kozma József.

La finalul liturghiei, preoţii le-au adresat credincioşilor tradiţionalele urări de Paşti, iar la final a fost intonat imnul Ungariei şi cel secuiesc.

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Bors Bela, şi-a exprimat, la rândul său, recunoştinţa pentru că acest eveniment deosebit în viaţa comunităţii a putut fi organizat şi a punctat faptul că este o perioadă în care cel mai important este să ne găsim liniştea sufletească.

„Paştele este cea mai mare sărbătoare creştină. Este o perioadă în care liniştea învinge zgomotele din viaţă. În această perioadă consider cel mai important lucru de a căuta şi de a găsi liniştea sufletească. Învierea Domnului pentru mine înseamnă Viaţă, viaţă veşnică, ca un dar primit de la Mântuitorul nostru. Ceremonia de sfinţire a bucatelor în dimineaţa Învierii este o tradiţie încă din secolul a X- a, pe care consider ca pe „coroana sărbătorii de Paşte”. Sunt foarte recunoscător că în aceste condiţii de pandemie, cu respectarea restricţiilor, am reuşit să organizăm acest eveniment deosebit de important pentru toţi creştinii oraşului şi nu numai. Oamenii a dat dovadă de disciplină şi respect reciproc. Doresc pentru toată lumea ca Învierea Domnului să ne aducă binecuvântare! Mulţumim organizatorilor şi instituţiilor care ne-au sprijinit!”, a declarat viceprimarul Bors Bela.

La Miercurea Ciuc, tradiţia sfinţirii bucatelor sub cerul liber este una extrem de iubită, care adună comunitatea împreună.

Obiceiul de binecuvântare a bucatelor în centrul oraşului a fost instituit în anul 2001 de episcopul Tamas Jozsef, întrucât bisericile din jur deveniseră neîncăpătoare.

În prezent, acest ceremonial a devenit un simbol al Sărbătorilor Pascale catolice de la Miercurea Ciuc.

Ritualul era ţinut şi înainte de 1989, dar atunci oamenii se adunau în apropierea lăcaşurilor de cult.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!