Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Guvernului României a început la ora 19.00, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni, cu intonarea imnului naţional al României.
Rând pe rând, premierul Dacian Cioloş şi miniştrii din cabinetul său au depus jurământul şi au dat mâna cu preşedintele Klaus Iohannis, cu şefii celor două camere ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea, dar şi cu preşedintele CCR, Augustin Zegrean.
Cel mai emoţionat dintre miniştri a fost Lazăr Comănescu, noul ministru de Externe, care a avut ceva probleme cu cuvintele mai lungi din textul jurământului, cum ar fi „propăşirea” şi „integritatea”. După ce a înmânat preşedintelui Iohannis dosarul, aşa cum cere protocolul, Comănescu a părut ezitant şi a fost la un pas de a uita să-i salute pe şefii camerelor Parlamentului şi pe cel al CCR.
Ceremonia de depunere a jurământului noului Cabinet s-a încheiat cu ciocnirea unei cupe de şampanie şi cu discuţii între şeful statului şi fiecare ministru în parte.
În cadrul discursului ţinut la finalul depunerii jurământului, președintele Klaus Iohannisa ţinut un scurt discurs în cadrul căruia le-a atras atenţia noilor membri ai Executivului că România se confruntă cu o criză deosebit de gravă de încredere.
„Societatea se schimbă. Societatea românească s-a schimbat. Societatea de azi are alte aşteptări decât societatea de acum 10 sau 25 de ani. Se schimbă aşteptările faţă de clasa politică. Mulţi au vorbit în aceste zile despre criza în care ne aflăm. S-a spus că nu avem o criză parlamentară, guvernamentală şi nici măcar una politică. Avem de a face cu cea mai grav criză, o criză de încredere a cetăţeanului faţă de politicianul pe care l-a ales să-i reprezinte interesele. Încrederea este bunul cel mai valoros în politică. Se câştigă greu, dar se pierde uşor. Aceasta ne-a dus în situaţia în care suntem acum”, a arătat Klaus Iohannis.
Şeful statului a atras atenţia că societatea civilă românii vor o nouă clasă politică, iar politicienii i-au transmis că, deşi înţeleg voinţa protestatarilor care au ieşit în stradă în ultimele săptămâni, „politică fără partide politice nu se poate”. Klaus Iohannis a subliniat că numirea unui guvern apolitic este o şansă pentru România: „Politică fără partide nu se poate, da, într-o democraţie nici fără popor nu se poate. Dacă politicienii se îndepărtează de alegători atunci apare o situaţie similiară cu cea prezentă. Constatăm o înstrăinare între alegători şi clasa politică. Aşa s-a făcut că niciun partid nu a propus un politician care să propună un premier. Aşa am ajuns să propun un independent premier, cu recomandarea de a pregăti un Guvern independent politic. Acesta este o şansă pentru România. În timp ce acesta va guverna, partidele politice se vor putea reconecta la alegători. Ar fi foarte bine ca partidele să se folosească de această oportunitate şi să-şi definească programe atractive”.
Klaus Iohannis a apreciat că miniştrii din Guvernul Cioloş au dat dovadă de curaj acceptând să facă parte din acest Executiv. „Domnule premier, domnilor miniştri, vă felicit că aţi primit un vot hotărât în Parlament. Dar vă felicit şi pentru curajul de a prelua portofoliul. Politicienii vă vor spune că nu-i reprezentaţi, dar este o eroare. Acest guvern are absolut toată legitimitatea. A primit-o prin votul de învestitură din Parlament. Puteţi merge drept să vă puneţi politicile, programele în folosul cetăţenilor. Folosiţi acest an din plin! Un an este foarte puţin în politică, dar este suficient de lung pentru a guverna bine, pentru a asigura un cadru foarte bun pentru alegerile locale şi parlamentare şi pentru partidele politice care vor să se reformeze. Vă doresc mult succes!”, a încheiat preşedintele.
Înainte de ceremonie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat două decrete care îi vizează pe doi dintre noii miniştri.
Astfel, şeful statului a semnat Decretul privind rechemarea lui Mihnea Ioan Motoc din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Motoc este noul ministru al Apărării.
Totodată, printr-un al doilea decret, Iohannis l-a eliberat din funcţia de Consilier Prezidenţial pe Lazăr Comănescu, care va fi ministru de Externe.
Guvernul Cioloş a primit marţi votul de încredere al Parlamentului, rezultatul fiind de 389 voturi „pentru”, 115 „împotrivă” şi două voturi anulate.
La ceremonia de la Palatul Cotroceni au participat premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, cei doi președinți ai Camerelor Parlamentului, Valeriu Zgonea și Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, precum și consilieri prezidențiali.
GUVERNUL DACIAN CIOLOŞ:
§ Viceprim-ministru și ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri – Costin Grigore Borc
§ Viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – Vasile Dâncu
§ Ministerul Afacerilor Externe – Lazăr Comănescu
§ Ministerul Afacerilor Interne – Petre Tobă
§ Ministerul Apărării Naționale – Mihnea Ioan Motoc
§ Ministerul Finanțelor Publice – Anca Dana Dragu Paliu
§ Ministerul Justiției – Raluca Alexandra Prună
§ Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Achim Irimescu
§ Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Claudia Ana Moarcăș
§ Ministrul Energiei – Victor Vlad Grigorescu
§ Ministerul Transporturilor – Marian Dan Costescu
§ Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor- Cristiana Pașca Palmer
§ Ministerul Sănătății – Patriciu Achimaş-Cadariu
§ Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice – Adrian Curaj
§ Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională – Marius-Raul Bostan
§ Ministerul Culturii – Vlad Alexandrescu
§ Ministerul Tineretului și Sportului – Elisabeta Lipă
§ Ministrul delegat pentru Consultare Publica si Dialog Social – Victoria-Violeta Alexandru
§ Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni – Dan Stoenescu
§ Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul – Ciprian Bucur
§ Șeful Cancelariei Primului Ministru – Ioan Dragoș Tudorache
Citeşte şi Guvernul DACIAN CIOLOŞ a trecut de Parlament: 389 voturi „pentru”, 115 „împotrivă” LIVE VIDEO