Consiliul Naţional al Elevilor cere ca şcoala să înceapă la 1 septembrie în fiecare an. Ce MODIFICĂRI au propus elevii

Consiliul Național al Elevilor cere ministrului ministrului Educației, Monica Anisie, o structură fixă a anului școlar, în care școala să înceapă în fiecare an pe 1 septembrie și să se încheie pe 1 iunie. Elevii au criticat şi structura anului şcolar propusă de minister. Potrivit propunerii MEN, anul şcolar 2020 - 2021 va avea 34 de săptămâni și este "cel mai scurt an școlar din istoria recentă".
Romania TV
08 ian. 2020, 09:15
Consiliul Naţional al Elevilor cere ca şcoala să înceapă la 1 septembrie în fiecare an. Ce MODIFICĂRI au propus elevii

Consiliul Național al Elevilor propune ca şcoala să înceapă la 1 septembrie în fiecare an.

„Nu suntem de acord cu structura propusă. În primul rând, cursurile se doresc a începe prea târziu, iar, dacă dorim o abordare calitativă și incluzivă, trebuie să milităm pentru ca anul școlar să aibă o structură fixă, cursurile să înceapă anual pe 1 septembrie și să se încheie pe 1 iunie. Orice zi petrecută pe băncile școlii în luna iunie nu produce niciun fel de beneficiu pentru elevul din România, iar acest aspect se transpune în absenteismul masiv al elevilor în lunile verii”, a explicat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor. 

De asemenea, elevii au cristicat și transformarea vacanței de iarnă din intersemestrială în una normală și consideră că acest lucru va produce “un real dezechilibru din punct de vedere educațional”.

“Susținem adoptarea unei măsuri care să ducă la creșterea calității actului instructiv-educativ, in extenso, anul școlar urmând să înceapă la 1 septembrie și să se încheie în 1 iunie. În anul 2017, în cadrul Adunării generale a Consiliului Național al Elevilor de la Râmnicu Vâlcea, liderii elevilor din întreaga țară au adoptat o hotărâre pentru ca dezideratul CNE să fie obținerea unei structuri fixe pentru desfășurarea cursurilor dintr-un an școlar: acestea ar trebui să înceapă la 1 septembrie și să se termine la 1 iunie”, este anunțul Consiliul Național al Elevilor.

Structura anului şcolar 2020 – 2021. Ce propune Ministerul Educaţiei

Conformul structurii viitorului an școlar propusă de către minister vor fi în total 34 de săptămâni, împărțite în două semestre egale. Astfel, cursurile din primul semestru vor începe pe 14 septembrie și se vor termina pe 29 ianuarie. Vacanța pentru grădinițe și clasele pregătitoare va fi în perioada 26 octombrie- 1 noiembrie, în timp ce vacanța de iarnă va începe miercuri, 23 decembrie și se va încheia duminică, 10 ianuarie. Cursurile vor reîncepe luni, 11 ianuarie, iar semestrul se va încheia vineri, 29 ianuarie. Vacanța intersemestriala începe sâmbătă, 30 ianuarie și se termină duminică, 7 februarie.

Semestrul al doilea începe luni, 8 februarie și se va termina joi, 1 aprilie. Vacanța de primăvara va fi în perioada 2-11 aprilie, Paștele Catolic fiind pe 4 aprilie. Cursurile încep luni 12 aprilie și se vor încheia pe 29 aprilie, urmând ca vacanța de primăvara să înceapă vineri, 30 aprilie și să se încheie pe 9 mai, Paștele Ortodox este pe 2 mai.  Cursurile reîncep în data de 10 mai, iar anul școlar se va termina vineri, 18 iunie.

Ministerul Educației aduce câteva noutăți în structura propusă a viitorului an școlar, astfel școala va începe, tradițional, pe 14 septembrie. Anul școlar va pierde o săptămână de cursuri, față de cel din curs, iar cele două semestre vor fi egale. În timp ce vacanța de iarnă nu mai este una intermestrială, iar vacanța de primăvara va fi împărțită în două, o săptămână pentru Paștele Cataloci și una pentru Paștele Ortodox.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce dobânzi au BCR, BRD, ING, Banca Transilvania sau Raiffeisen la creditul de nevoi personale. Perioada maximă în care trebuie să îl rambursezi
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
Playtech.ro
Ce trebuie să ai în torpedou pentru a evita amenzi de mii de lei. Mulţi şoferi ignoră regula
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colosul din Ungaria a pus ochii pe un sector-cheie din România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Putin a cedat! Pacea de la Vatican dintre Zelenski și Trump a avut succes
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte