Consiliul Naţional al Elevilor cere ca şcoala să înceapă la 1 septembrie în fiecare an. Ce MODIFICĂRI au propus elevii

Consiliul Național al Elevilor cere ministrului ministrului Educației, Monica Anisie, o structură fixă a anului școlar, în care școala să înceapă în fiecare an pe 1 septembrie și să se încheie pe 1 iunie. Elevii au criticat şi structura anului şcolar propusă de minister. Potrivit propunerii MEN, anul şcolar 2020 - 2021 va avea 34 de săptămâni și este "cel mai scurt an școlar din istoria recentă".
Romania TV
08 ian. 2020, 09:15
Consiliul Naţional al Elevilor cere ca şcoala să înceapă la 1 septembrie în fiecare an. Ce MODIFICĂRI au propus elevii

Consiliul Național al Elevilor propune ca şcoala să înceapă la 1 septembrie în fiecare an.

„Nu suntem de acord cu structura propusă. În primul rând, cursurile se doresc a începe prea târziu, iar, dacă dorim o abordare calitativă și incluzivă, trebuie să milităm pentru ca anul școlar să aibă o structură fixă, cursurile să înceapă anual pe 1 septembrie și să se încheie pe 1 iunie. Orice zi petrecută pe băncile școlii în luna iunie nu produce niciun fel de beneficiu pentru elevul din România, iar acest aspect se transpune în absenteismul masiv al elevilor în lunile verii”, a explicat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor. 

De asemenea, elevii au cristicat și transformarea vacanței de iarnă din intersemestrială în una normală și consideră că acest lucru va produce “un real dezechilibru din punct de vedere educațional”.

“Susținem adoptarea unei măsuri care să ducă la creșterea calității actului instructiv-educativ, in extenso, anul școlar urmând să înceapă la 1 septembrie și să se încheie în 1 iunie. În anul 2017, în cadrul Adunării generale a Consiliului Național al Elevilor de la Râmnicu Vâlcea, liderii elevilor din întreaga țară au adoptat o hotărâre pentru ca dezideratul CNE să fie obținerea unei structuri fixe pentru desfășurarea cursurilor dintr-un an școlar: acestea ar trebui să înceapă la 1 septembrie și să se termine la 1 iunie”, este anunțul Consiliul Național al Elevilor.

Structura anului şcolar 2020 – 2021. Ce propune Ministerul Educaţiei

Conformul structurii viitorului an școlar propusă de către minister vor fi în total 34 de săptămâni, împărțite în două semestre egale. Astfel, cursurile din primul semestru vor începe pe 14 septembrie și se vor termina pe 29 ianuarie. Vacanța pentru grădinițe și clasele pregătitoare va fi în perioada 26 octombrie- 1 noiembrie, în timp ce vacanța de iarnă va începe miercuri, 23 decembrie și se va încheia duminică, 10 ianuarie. Cursurile vor reîncepe luni, 11 ianuarie, iar semestrul se va încheia vineri, 29 ianuarie. Vacanța intersemestriala începe sâmbătă, 30 ianuarie și se termină duminică, 7 februarie.

Semestrul al doilea începe luni, 8 februarie și se va termina joi, 1 aprilie. Vacanța de primăvara va fi în perioada 2-11 aprilie, Paștele Catolic fiind pe 4 aprilie. Cursurile încep luni 12 aprilie și se vor încheia pe 29 aprilie, urmând ca vacanța de primăvara să înceapă vineri, 30 aprilie și să se încheie pe 9 mai, Paștele Ortodox este pe 2 mai.  Cursurile reîncep în data de 10 mai, iar anul școlar se va termina vineri, 18 iunie.

Ministerul Educației aduce câteva noutăți în structura propusă a viitorului an școlar, astfel școala va începe, tradițional, pe 14 septembrie. Anul școlar va pierde o săptămână de cursuri, față de cel din curs, iar cele două semestre vor fi egale. În timp ce vacanța de iarnă nu mai este una intermestrială, iar vacanța de primăvara va fi împărțită în două, o săptămână pentru Paștele Cataloci și una pentru Paștele Ortodox.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Planta care te scapă de mirosurile neplăcute din bucătărie. Ajută la creșterea calității aerului din încăpere și are un aspect plăcut
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Revoluție în lumea telefoanelor. Dispar cartelele
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Ce conțin pachetele cu alimente, în 2025. O nouă categorie de români poate beneficia de acest ajutor de la stat
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Kaja Kallas avertizează că UE trebuie să-și intensifice cheltuielile pentru apărare
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!