Ministerul de Interne a avizat negativ cererea Laurei Codruța Kovesi pentru a obține protecția SPP. Cererea trebuie să obțină avizul membrilor CSAT, pentru că numai așa se poate da o derogare de la lege, deoarece Kovesi nu mai este procuror-șef al DNA.
De miercuri, Kovesi este procuror la Parchetul General, motiv pentru care nu mai are dreptul legal să beneficieze de protecţie SPP, pentru că de paza magistraţilor ar fi responsabil Ministerul Afacerilor Interne, condus de Carmen Dan.
Laura Codruţa Kovesi, delegată la Parchetul General. Ce atribuţii va avea fosta şefă de la DNA
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat că fiecare membru al CSAT are libertatea propriilor opţiuni şi că există alternativă pentru paza şi protecţia persoanelor care nu mai sunt demnitari, inclusiv în situaţia în care aceştia se simt ameninţaţi sau sunt într-o situaţie de pericol.
„Fiecare membru al CSAT are libertatea propriilor opţiuni. Aşa cum ştiţi, comunicarea se face de la nivelul Administraţiei prezidenţiale, însă eu admit că exprimându-mi opţiunea am spus de asemenea că există alternativă pentru paza şi protecţia persoanelor care nu mai sunt demnitari, inclusiv în situaţia în care aceştia se simt ameninţaţi sau sunt într-o situaţie de pericol. Există prevedere în sensul acesta şi legea 303, ca şi legea 550 de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei Române precizează foarte clar care sunt competenţele acestei instituţii”, a declarat Carmen Dan, potrivit news.ro.
Ministrul Afacerilor Interne a spus că sunt nişte rigori care impun conduita unui membru în CSAT.
„Fiecare membru, contrar oricăror alte speculaţii, are libertatea propriei opţiuni”, a adăugat ea.
Legea 303/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor prevede la articolul 3 alineatul 5: „Protecţia magistraţilor, a poliţiştilor şi jandarmilor, precum şi a membrilor de familie ai acestora, în cazurile în care viaţa, integritatea corporală sau avutul acestor persoane sunt supuse unor ameninţări, se asigură de Ministerul Afacerilor Interne, potrivit legii”.
Potrivit articolul 19 alineatul 2 din Legea 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, „la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în situaţii care nu suferă amânare, la propunerea inspectorului general, ministrul administraţiei şi internelor poate aproba asigurarea temporară a protecţiei unor persoane, obiective, bunuri, valori şi transporturi speciale, altele decât cele stabilite prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile legii”.