Cererea de reexaminare pe modificările legii 317 privind organizarea CSM, respinsă de Camera Deputaţilor

Plenul Camerei Deputaţilor a respins marţi cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis pe modificările legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, cu 172 voturi "pentru", 108 voturi "împotrivă" şi 6 abţineri.
Romania TV
26 iun. 2018, 10:16
Cererea de reexaminare pe modificările legii 317 privind organizarea CSM, respinsă de Camera Deputaţilor

Deputatul PNL Ioan Cupşa a precizat în cadrul dezbaterilor din plen că liberalii votează pentru admiterea reexaminării, deoarece aceasta vizează 24 dintre articole care au modificat legea 317/2004, articole care „fie sunt neclare, fie conţin dispoziţii contrarii, sau vorbim despre paralelisme legislative”.

„În esenţă, proiectul de modificare a legii 317 este de slabă calitate, de o factură care relevă un lucru care se întâmplă şi la care eu sunt martor de cel puţin şase ani, calitatea actului legislativ în Parlamentul României scade de la o zi la alta. Vă propuneţi, cei de la Putere, de mai bine de un an să modificaţi legile Justiţiei, una dintre ele fiind legea 317/2004, cea care priveşte organizarea şi funcţionarea CSM. Nu uitaţi că acest Consiliu Superior al Magistraturii este garantul independenţei Justiţiei. Nu uitaţi că acest CSM are un rol esenţial în organizarea şi funcţionarea autorităţii judecătoreşti. Autoritatea judecătorească la rândul ei, prin activitatea pe care o desfăşoară, prin hotărârile pe care le pronunţă în actul de înfăptuire a justiţiei, judecătorul cu sprijinul esenţial al procurorului şi respectiv al avocatului, ne afectează pe fiecare dintre noi. În acest lanţ al cauzalităţilor o lege proastă de modificare a legii 317 în mod necesar va afecta drepturi, libertăţi şi interesele legitime ale unora dintre noi, a concetăţenilor noştri. Avem milioane de procese care îşi aşteaptă soluţionarea în prezent pe rolurile instanţelor de judecată”, a spus Cupşa.

Deputatul USR Stelian Ion a criticat la rândul său proiectul de lege, adăugând că parlamentarii Uniunii nu vor vota „o aşa enormitate” şi a afirmat că USR va contesta din nou la Curtea Constituţională.

„Ce vă mai supără judecătorii care sunt independenţi şi corecţi! Ce supărări mari vă provoacă procurorii independenţi! Trăim în nişte vremuri în care judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care pronunţă o hotărâre trebuie să se aştepte să primească bolovani în geam de la reprezentanţii Puterii actuale cărora nu le convine o anumită sentinţă. Astea sunt vremurile în care trăim. (…) Avem vreun motiv să ne imaginăm că nu veţi folosi această lege şi că aceste prevederi din această lege nu sunt folosite tocmai pentru a pune bocancul pe grumazul Justiţiei? (…) Vreţi să aveţi la cheremul dvs. Inspecţia Judiciară. Vreţi să despărţiţi CSM în două, astfel încât Inspecţia Judiciară să poată fi numită de către Secţia de judecători, crezând că veţi avea o influenţă la un moment dat acolo foarte puternică. CSM trebuie să îşi aleagă conducerea pe criterii obiective cu o majoritate absolută, nu cu o majoritate simplă, aşa cum propuneţi dvs., membrii CSM nu trebuie să fie revocaţi oricând pentru că ei deţin un mandat reprezentativ”, a menţionat Stelian Ion.

Deputatul PSD Florin Iordache i-a îndemnat pe colegii săi din coaliţia de guvernare şi pe deputaţii UDMR să voteze „cu toată încrederea” acest proiect care „a trecut de controlul Curţii Constituţionale şi va aduce normalitatea în Justiţie”.

„E corect că noi în programul de guvernare am spus că vrem nişte legi ale Justiţiei corecte. Aceasta este cea de a doua lege în care politicul să fie scos din actul de numire, din actul de decizie. Ce se întâmplă în această lege? Se separă cariera judecătorilor şi procurorilor, e o cerinţă europeană, este un lucru stabilit prin decizia Curţii prin hotărârile Comisiei de la Veneţia. Ce este rău că în procesul şi în cariera unui judecător numai Secţia de judecători din CSM să aibă ultimul cuvânt, la fel şi Secţia pentru procurori? Ce este rău că Inspecţia Judiciară este total independentă, să aibă putere să stabilească acolo unde este rea credinţă şi gravă neglijenţă, potrivit raportului trimis, să stabilească că da, un judecător sau un procuror prin rea credinţă sau gravă neglijenţă a încălcat legea? Ce este rău ca atunci când Inspecţia Judiciară total independentă are posibilitatea de control asupra judecătorilor şi procurorilor? Ne-am dorit o Inspecţie independentă, ne-am dorit separarea carierelor, ne-am dorit atunci când este vorba de revocarea procurorilor şi judecătorilor din CSM să se facă potrivit deciziilor CCR. Vrem o lume normală, vrem o lume asupra căreia procurorii să nu mai aibă ultimul cuvânt. Atunci când ai încălcat legea, să răspunzi, nu atunci când există o anumită presiune”, a afirmat Iordache.

DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Obiceiul la care trebuie să renunți dacă vrei să slăbești. E mai dăunător decât consumul de zahăr
Capital.ro
Călin Georgescu și soția sa, Cristela, în culmea fericirii. Au anunțat personal bucuria: În inima noastră...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Primești 5.000 de lei de la bancă! Cum s-a ajuns la așa ceva în România
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Fostul soț al Simonei Halep, propulsat într-un post-cheie! Toni Iuruc a ajuns să lucreze pentru un 'strigoi comunist'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
ADIO, președinție pentru Călin Georgescu. Anunț cumplit înainte de alegeri: O cădere uriașă
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Rusia avertizează asupra riscului de conflict nuclear, acuzând NATO de amplificarea tensiunilor
MediaFlux
A 13-a PENSIE în 2025! VIN BANII pentru SENIORI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă